when en if

If not now, when?

Vaak zoomen we uit naar het grote plaatje als we het hebben over de Engelse taal, bijvoorbeeld door de kijken naar een Engelse presentatie of participatie in een Engelse vergadering. Maar nu zoomen we juist heel ver in, en wel op twee kleine woordjes: when en if. Waarom?

Met meer gemak Engels spreken? Zo doe je dat! (Spoiler: je hoeft niet terug de schoolbanken in.)

In het Nederlands betekenen deze woorden allebei als of wanneer, en deze woorden kunnen makkelijk door elkaar worden gehaald. En ook in het Engels worden ze ontzettend vaak door elkaar gehaald, maar… in het Engels zit er een veel groter verschil tussen de woorden. Soms kan het zelfs risicovol zijn om ze door elkaar te halen in zakelijke context! Daarom is het tijd om er eens extra aandacht aan te besteden.

Het verschil tussen when en if

When

When wordt gebruikt voor dingen waarvan je zeker weet dat ze in de toekomst gaan gebeuren. When kan in dat geval vertaal worden als ‘wanneer’. Stel je voor: je werkt mee aan een project, en vanavond staat de deadline voor het versturen van jullie projectverslag. Er is echter één probleem: er staat nog een plattegrond op de computer op kantoor die mee moet worden gestuurd, en er is niemand op kantoor. Gelukkig weet jij zeker dat het je gaat lukken om vanmiddag langs kantoor te gaan, dus je stuurt je Engelse collega: When I am at the office this afternoon, I will send the map by e-mail. Hierna weet je Engelse collega dat het opgelost is en hij niets meer hoeft te doen.

If

If wordt gebruikt als voor dingen die zowel wel als niet kunnen gebeuren in de toekomst. Het betekent dat ‘als’ of ‘op voorwaarde dat’. Stel je bijvoorbeeld voor dat je, in dezelfde situatie als hierboven, een gigantisch drukke dag hebt. Daardoor kom je waarschijnlijk niet langs kantoor, maar als het wel gebeurt, wil je de plattegrond wel mailen. Dan stuur jij je Engelse collega: If I am at the office this afternoon, I will send the map by e-mail. Het resultaat? Je Engelse collega weet dat het niet 100% zeker is dat het jou gaat lukken om de plattegrond te versturen, en weet dat hij zelf actie moet ondernemen als hij zeker wilt weten dat het goed gaat!

When en if geven dus een verschil aan in mate van zekerheid of een situatie (volgens jou) gaat gebeuren. En: hoewel het gaat over een gebeurtenis die in de toekomst plaats gaat vinden, hoef je geen toekomende tijd te gebruiken in een when-zin of een if-zin. Je kunt dus gewoon de present tense gebruiken!

Merk jij nu ook dat je het soms niet redt met middelbare school Engels? Dat je net dat beetje extra nodig hebt om ook professioneel over te komen met zakelijk Engels? Bestel dan het boek Master Your Business English, speciaal geschreven voor de zelfbewuste professional!

Over welke Engelse woorden zou jij graag uitleg willen, omdat je ze te vaak door elkaar haalt? Laat het hieronder weten.

⭐️ Nooit meer nadenken over een goede Engelse zin?

Met de online training Improve Your Grammar kun je zelf aan de slag om je grammatica op orde te krijgen. Vervoegingen, werkwoordstijden en woordvolgorde. Zo fijn om deze kennis paraat te hebben. Klik hier voor alle info over deze praktische en duidelijk opgezette online training. Een goede basis is goud!

Reacties (2)

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *