30 maart 2020 | Writer: Jonne Roelofs
Planner niveaus Engels ERK CEFR

Wegwijs Stap 1 Business English Planner: Wat is jouw niveau?

Ben je opzoek naar een concreet hulpmiddel om jouw Engels effectief te verbeteren? Deze blog helpt je hiermee op weg met de gratis Business English Planner to Success. De eerste stap in deze planner gaat over het vaststellen van jouw Engelse niveau. Het is namelijk belangrijk om hier een duidelijk beeld van te hebben als je effectief je Engels wilt verbeteren. Zo kan je namelijk onderwerpen behandelen die precies bij jouw niveau passen. Ik help je verder met het uitwerken van de eerste stap van de Business English Planner to Success door je wegwijs te maken in wat de verschillende niveaus inhouden. Op het eind reik ik je de gratis Business English Planner to Success toe!

Het Europees Referentiekader Talen (ERK) is dé officiële instantie wat betreft taalniveaus. Het ERK maakt onderscheid tussen zes verschillende niveaus op het gebied van taalbeheersing, die op hun beurt weer onder te delen zijn in drie hoofdcategorieën. Dit wordt ook wel de CEFR-scale genoemd: Common European Framework of Reference. In het bepalen van de CEFR-scale wordt zowel naar het niveau van luisteren, lezen, spreken (productie), spreken (interactie), en schrijven gekeken.

De eerste categorie is A, en kan worden opgedeeld in A1 en A2. Wanneer uit de zelftest komt dat je categorie A hebt, houdt dit in dat je een basisgebruiker van het Engels bent. Bij het beheersen van niveau A kan je simpele dagelijkse uitdrukkingen en basiszinnen begrijpen en gebruiken. Je kan jezelf bijvoorbeeld voorstellen, en communiceren over eenvoudige taken. Een voorbeeldzin die je zelf zou kunnen produceren op A-niveau is:

“My name is Pete, and I am thirty years old. I work at a large company called
Philips.”

De tweede categorie is B, en kan worden opgedeeld in B1 en B2. Als je Engels op B-niveau is, word je ook wel een onafhankelijk gebruiker van het Engels genoemd. Bij niveau B1 kan je hoofdpunten van interacties begrijpen die bijvoorbeeld te zien zijn op televisieprogramma’s. Daarnaast ben je in staat om redelijk complexe beschrijvingen te maken en bepaalde zaken of uitingen op een simpele manier aan elkaar te verbinden. Wanneer je Engels van B2 niveau is, ben je in staat om betogen en lezingen te begrijpen, zelfs als de argumenten complex zijn. Zelf kun je nog meer gedetailleerde omschrijvingen geven over veel verschillende onderwerpen die in je interessegebied liggen. Een voorbeeldzin die je zelf zou kunnen produceren op B-niveau is:

“I am entirely satisfied that John followed the correct procedure in order to complete
the task.”

De derde categorie is C, en kan net zoals de andere twee opgedeeld worden in C1 en C2. Bij dit niveau kan je vrijwel moeiteloos allerlei soorten geschreven taal begrijpen, van krantenberichten tot wetenschappelijke onderzoeken en literaire artikelen. Daarnaast kan je vrijwel moeiteloos deelnemen aan discussies, zelfs als het een onderwerp betreft wat niet heel bekend is bij je. Niveau C2 wordt ook wel near-native niveau genoemd, wat inhoudt dat je erg dicht bij het niveau van een echte Engelse zit. Een voorbeeldzin die je zelf zou kunnen produceren op C-niveau is:

“Today’s meeting was a missed opportunity to actually achieve something valuable.
When it comes to these financial issues, they tend to make grand promises, but I do
not see an immediate impact on the economy.”

Zodra je duidelijk weet wat jouw niveau is, kan je je leerplan hierop aanpassen door duidelijkere doelen voor ogen te stellen. Je kan bijvoorbeeld als doel stellen om van niveau B2 naar niveau C1 te gaan. Heb je een duidelijk beeld van wat je niveau is? Dan is stap één van de Planner al voltooid. Download nu de gratis Business English Planner to Success, die je nog verder helpt met effectief verbeteren van jouw Engels!

Ontvang nu gratis de Business English Planner to Success!
Download

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *