Wat is jouw Engelse taalniveau? Het is belangrijk om hier een duidelijk beeld van te hebben als je effectief je Engels wilt verbeteren. Zo kan je namelijk tijdens het oefenen onderwerpen behandelen die precies bij jouw niveau passen.
Ben je een echt pro of is je Engels maar zozo?
Engels taalniveau
Maar hoe kom je hier nou achter? Misschien heb je wel eens van het ERK of van CEFR gehoord. Het Europees Referentiekader Talen (ERK) is dé officiële instantie wat betreft taalniveaus. Het maakt onderscheid tussen zes verschillende niveaus op het gebied van taalbeheersing, die op hun beurt weer onder te delen zijn in drie hoofdcategorieën. Dit wordt ook wel de CEFR-scale genoemd: Common European Framework of Reference. In het bepalen van de CEFR-scale wordt zowel naar het niveau van luisteren, lezen, spreken (productie), spreken (interactie), en schrijven gekeken.
A1 en A2
De eerste categorie is A, en kan worden opgedeeld in A1 en A2. Wanneer uit de zelftest komt dat je categorie A hebt, houdt dit in dat je een basisgebruiker van het Engels bent. Bij het beheersen van niveau A kan je simpele dagelijkse uitdrukkingen en basiszinnen begrijpen en gebruiken. Je kan jezelf bijvoorbeeld voorstellen, en communiceren over eenvoudige taken.
Een voorbeeldzin die je zelf zou kunnen produceren op A-niveau is:
“My name is Pete, and I am thirty years old. I work at a large company called Philips.”
B1 en B2
De tweede categorie is B, en kan worden opgedeeld in B1 en B2. Als je Engels op B-niveau is, word je ook wel een onafhankelijk gebruiker van het Engels genoemd. Bij niveau B1 kan je hoofdpunten van interacties begrijpen die bijvoorbeeld te zien zijn op televisieprogramma’s.
Daarnaast ben je in staat om redelijk complexe beschrijvingen te maken en bepaalde zaken of uitingen op een simpele manier aan elkaar te verbinden. Wanneer je Engels van B2 niveau is, ben je in staat om betogen en lezingen te begrijpen, zelfs als de argumenten complex zijn. Zelf kun je nog meer gedetailleerde omschrijvingen geven over veel verschillende onderwerpen die in je interessegebied liggen.
Een voorbeeldzin die je zelf zou kunnen produceren op B-niveau is:
“I am entirely satisfied that John followed the correct procedure in order to complete the task.”
C1 en C2
De derde categorie is C, en kan net zoals de andere twee opgedeeld worden in C1 en C2. Bij dit niveau kan je vrijwel moeiteloos allerlei soorten geschreven taal begrijpen, van krantenberichten tot wetenschappelijke onderzoeken en literaire artikelen.
Daarnaast kan je vrijwel moeiteloos deelnemen aan discussies, zelfs als het een onderwerp betreft wat niet heel bekend is bij je. Niveau C2 wordt ook wel near-native niveau genoemd, wat inhoudt dat je erg dicht bij het niveau van een echte Engelse zit.
Een voorbeeldzin die je zelf zou kunnen produceren op C-niveau is:
“Today’s meeting was a missed opportunity to actually achieve something valuable. When it comes to these financial issues, they tend to make grand promises, but I do not see an immediate impact on the economy.”
Zodra je duidelijk weet wat jouw niveau is, kun je je leerplan hierop aanpassen door duidelijkere doelen voor ogen te stellen. Je kan bijvoorbeeld als doel stellen om van niveau B2 naar niveau C1 te gaan. Heb je een duidelijk beeld van wat je niveau is? Dan kan je aan de slag gaan met oefeningen die op maat zijn gemaakt voor jouw taalniveau.
🚀 Hoe kun je jouw zakelijk Engels SNEL professionaliseren?
Let us help! Wij leren je graag hoe je beter in het Engels kunt communiceren. Met meer gemak, impact en zelfvertrouwen. Wil je weten hoe? Neem dan snel een kijkje bij ons praktijkgerichte aanbod. Volg de link naar alle: zakelijk Engels trainingen. Of maak direct een – vrijblijvende – afspraak door hier te klikken.
LEES MEER OVER: