veelgemaakte Engelse fouten

Voorkom deze 5 veelgemaakte Engelse fouten!

Iedereen heeft eigen sterke en zwakke punten. Maar de zwakke punten op het gebied van Engels komen bij veel Nederlanders overeen. Dat komt omdat alle Nederlanders door een Nederlandse bril naar de Engelse taal kijken en Nederlandse regels toepassen op de taal, waardoor er vaak dezelfde fouten worden gemaakt. Gelukkig kun je fouten voorkomen als je ze kent! Daarom worden in dit artikel 5 veelgemaakte Engelse fouten voor je op een rijtje gezet.

Met meer gemak Engels spreken? Zo doe je dat! (Spoiler: je hoeft niet terug de schoolbanken in.)

De 5 veelgemaakte fouten

1. Het onderwerp klopt niet bij het werkwoord

Als Engels niet je moedertaal is, ben je tijdens het gebruik ervan vaak alleen maar gefocust op de goede vertaling van de Nederlandse woorden. Veel mensen vergeten dan dat ze een –s moeten toevoegen bij de derde persoon enkelvoud. Net zoals je bij Nederlandse werkwoorden een -t toevoegt aan de stam bij hij, zij of het.

✗ My brother like swimming.
✓ My brother likes swimming.

2. ‘Please’ zeggen op het verkeerde moment

Deze staat absoluut in de top van veelgemaakte Engelse fouten. In het Nederlands zeg je ‘alsjeblieft’ als je iets aan iemand geeft of aanbiedt. In het Engels gebeurt dit niet! Daar wordt ‘please’ alleen gebruikt in combinatie met het stellen van een vraag of het geven van een antwoord. Hoe moet het dan wel als je iets aan iemand geeft?

✓ There you are
✓ There you go
✓ Enjoy your (meal, purchase, etc.)!

3. If en when

Hoewel beiden in het Nederlands vertaald kunnen worden met ‘als’, zit er toch een groot verschil tussen de twee. Ik geef een voorbeeld met volgende zinnen:

I shall let you know when we sign the contract: We gaan het contract ondertekenen, en ik laat je weten waneer dat gebeurt.

I shall let you know if we sign the contract: We weten nog niet of we het contract gaan ondertekenen, maar ik laat het je weten als we besloten hebben.

Let dus goed op wanneer je welke vormen gebruikt, vooral in zakelijk Engels!

4. De plaats van een tijdsaanduiding in de zin

In het Engels kan een tijdsaanduiding slechts op twee plekken in de zin staan: vooraan of achteraan. In het Nederlands kan een tijdsaanduiding op meerdere plekken in de zin staat, waardoor ook dit een veelgemaakte Engelse fout is:

✗ I went in 2012 to the United States.
✓ I went to the United States in 2012.
✓ In 2012, I went to the United States.

5. Het gebruik van –ing

✗ I am very boring.
✓ I am very bored.

Hoewel de eerste zin wel correct is, als je wilt uiten dat je jezelf saai vindt dan, is de tweede zin (ik verveel me heel erg) waarschijnlijk meestal wat er bedoeld wordt. Er is een simpele regel waardoor je onthoudt welke vorm wanneer moet worden gebruikt:

-ed wordt gebruikt om gevoelens te uiten
-ing wordt gebruikt om de dingen of mensen te beschrijven die deze gevoelens veroorzaken:

✓ Homework is boring so I am bored.

Wil jij je Engelse vaardigheden verder verbeteren? Master Your Business English leidt je langs de grootste probleemgebieden van de Engelse taal, en verbetert en activeert jouw kennis op een eenvoudige manier!

En, maak jij één van deze veelgemaakte Engelse fouten ook? Of zijn er veelgemaakte Engelse fouten die je vaak hoort, maar die er niet tussen staan? Ik hoor het graag!

⭐️ Nooit meer nadenken over een goede Engelse zin?

Met de online training Improve Your Grammar kun je zelf aan de slag om je grammatica op orde te krijgen. Vervoegingen, werkwoordstijden en woordvolgorde. Zo fijn om deze kennis paraat te hebben. Klik hier voor alle info over deze praktische en duidelijk opgezette online training. Een goede basis is goud!

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *