Voor in de toolbox

Als ik aan jou vraag hoe je de volgende zin zou vertalen. ‘Ik werk hier sinds 2013.’ Wat zou je dan zeggen?

Zeg je dan a: ‘I work here since 2013.’ of b: ‘I’ve worked here since 2013.’?

Heb je je keuze gemaakt?

In dit geval is er maar een optie mogelijk en dat is… b.

BETER IN HET ENGELS COMMUNICEREN?

Ontdek hoe je je zakelijk Engels zo snel mogelijk up-to-speed krijgt voor jouw rol, functie en werksituatie.

Present Perfect
Deze tijd die hier wordt gebruikt heet de Present Perfect en is een samenstelling van ‘have’ plus het voltooid deelwoord. In combinatie met since moet je deze tijd meestal gebruiken en sowieso met situaties die in het verleden zijn begonnen en nog voortduren. (Optie a. is trouwens een zwaar gevalletje Steenkolen Engels.)

Wist jij dit nog?
Op zich zijn dit soort regels goed te leren en is de Engelse grammatica vrij duidelijk, maar niet iedereen vindt het even makkelijk (of even leuk :-)) om dergelijke regeltjes te onthouden.

In de toolbox
Wanneer je Accelerated Learning gaat toepassen – zoals ik doe tijdens mijn trainingen -, dan leer je dat het maken van een MindMap een manier is om informatie te verwerken en veel beter te onthouden. Ik gebruik hiervoor sinds kort iMindMap van ThinkBuzan. Een handig programma en bovendien is er een gratis – basic – App te downloaden in de App Store en is er een Android-versie verkrijgbaar.

Er zijn talloze manieren hoe je deze MindMaps bij het upgraden van je zakelijk Engels zou kunnen toepassen. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van je woordenschat of het leren van de grammaticaregels.

Gebruik jij MindMaps wanneer je leert? Ik ben heel benieuwd wat jouw ervaringen met MindMaps zijn. Zou je dit hieronder met ons willen delen?

Zou je mijn blog willen delen via de Social Media buttons onder dit artikel?

Reacties (8)

 1. Goede combi, zeg! Dat accelerated learning ken ik en gebruik ik in mijn trainingen ook. Mindmaps echter nog niet. Super bedankt voor de link… Ga ik zeker naar kijken met de intentie om er ook echt iets mee te gaan doen 😉

  • Dank voor je reactie, Saskia. Het is een echte aanrader en het programma dat ik hierboven noem is heel gebruiksvriendelijk.

 2. He Anneke, dank je wel voor je handige tips! Ik had toch niet kunnen kiezen tussen optie a en b, dus ben blij dat jij zegt dat het b moet zijn:-) Nee ik gebruik geen mindmaps, ik vind het vooral fijn om instructies te lezen en als ik een training heb gehad mijn eigen aantekeningen door te akkeren.

  groetjes Marielle

  • Hoi Marielle, zelf vind ik het vaak ook prettiger om mijn aantekeningen door te werken, maar ik kwam erachter dat veel van mijn klanten dat niet altijd de juiste manier vinden. Daarom ben ik een poos geleden op zoek gegaan naar andere invalshoeken, via Brian Tracy ben ik toen op het maken van MindMaps gekomen. Voor sommigen is het een verademing om informatie op deze manier te verwerken. Zou bij jouw trainingen vast ook goed toe te passen zijn. Groet, Anneke

 3. Ik herinner me de Engelse lessen van vroeger op school. Wanneer ik moeite had met bepaalde woorden te spellen, dan zegde ik ze in mijn hoofd zoals ze gespeld werden. Op die manier kon ik de schrijfwijze onthouden en ik merk dat dit voor bepaalde woorden nog steeds vastgeankerd zit in mijn lange termijn geheugen 🙂

 4. Beste Anneke,

  Wat een goed artikel. Ik geef les op het voortgezet onderwijs en ben van plan om leerlingen zelf mindmaps te laten maken.
  Als Engels leerkracht zou ik graag jouw kindmaps willen in zien en gebruiken. Het mindmappen is nog geen kracht van mij en graag zou ik dit beter onder de knie krijgen. Goede voorbeelden zijn bij mijn manier van leren (praktijk) erg belangrijk. Waarom het wiel uitvinden als het al bestaat.
  Hopelijk kunt u mij op mijn email tips geven en eventueel links of mindmaps doorsturen!

  Alvast heel erg bedankt!
  Een dankbare leerkracht

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *