This might help

Onlangs kreeg ik de vraag om het gebruik van de modal verbs: should, would en could toe te lichten in een blogartikel, omdat dit soms verwarrend is en zo anders dan in het Nederlands. Bij dezen dus! Maar dat niet alleen, naast should, would en could, wil ik ook een toelichting geven bij can, may en might. Deze woorden worden namelijk, in combinatie met should, would en could ook vaak door elkaar gehaald.

Zelf aan de slag om je zakelijk Engels te verbeteren?

Modal verbs: should, would, could & more

Can

Het werkwoord can gebruik je om aan te geven dat je iets kunt en je hebt het nodig wanneer je om toestemming wilt vragen.

Bijvoorbeeld
Giorgia can swim.
Can I help you?

Could

Could gebruik je om een beleefde vraag te stellen, om aan te geven dat iets mogelijk is en voor iets dat iemand in het verleden kon.

Bijvoorbeeld
Could I use your phone please?
That story could be true – who knows!
Luca could swim when he was four years old.

May

May gebruik je om toestemming te vragen en om aan te duiden dat iets mogelijk is.

Bijvoorbeeld
May I borrow your dictionary?
The accountant may come to our offices if the meeting finishes before 5 pm.

Might

Might is de verleden tijd van may en de mogelijkheid is iets kleiner dan bij may.

Bijvoorbeeld
We might win a prize but I doubt it.
The lawyer said he might come.

Should

Should gebruik je om iemand advies te geven.

Bijvoorbeeld
You should take an umbrella in case it rains.
I’ve revised so I should be ready for the test.

Overigens zijn dit allemaal modale hulpwerkwoorden oftewel modal verbs in het Engels. Niet heel belangrijk, I know, tenzij je op zoek gaat naar oefeningen of meer uitleg. Dan is het handig om te weten waar je naar zoekt.

Heel veel succes! Is alles zo duidelijk? Zo niet, laat het dan zeker even weten!

Heb je nog vragen over de modal verbs? Aarzel dan niet en stel je vraag hieronder! En natuurlijk zal ik je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

⭐️ Nooit meer nadenken over een goede Engelse zin?

Met de online training Improve Your Grammar kun je zelf aan de slag om je grammatica op orde te krijgen. Vervoegingen, werkwoordstijden en woordvolgorde. Zo fijn om deze kennis paraat te hebben. Klik hier voor alle info over deze praktische en duidelijk opgezette online training. Een goede basis is goud!

Reacties (3)

  1. Dit zijn weer een aantal goede reminders Anneke! Ik ben altijd weer blij met de voorbeelden die je geeft, omdat die voor mij heel verhelderend werken.

  2. Ja, dit is een heel handig en helder overzicht. Altijd goed! Hoe zit dit ook alweer in brieven, als je een conditie wilt stellen? In een zin zoals “I should be very grateful if you could reply this week.”

  3. Ik gebruik deze en andere woorden vooral op gevoel, maar het wil wel eens gebeuren dat ik in de knoop raak… 🙂 Met deze duidelijke regels kan ik uit de knoop blijven! Dankjewel Anneke.

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *