oefening engelse uitspraak

Speech Shadowing: Dé oefening om zekerder te worden van jouw Engelse uitspraak

Veel mensen geven aan dat ze graag minder Nederlands klinken en juist liever een beter Brits of Amerikaans accent willen. Bij Improve Your Business English vinden we het in beginsel het allerbelangrijkste dat jij je op een zelfverzekerde manier jezelf voelt wanneer je Engels praat. Als dat dan met een beetje een Nederlands accent is, nemen we dat graag voor lief.

Maar… is een betere uitspraak echt jouw leerdoel? Dan helpen we je daar natuurlijk heel erg graag bij met een oefening Engelse uitspraak! Overigens hebben we over dit topic al veel vaker geschreven. Bijvoorbeeld dit artikel met verwijzingen naar eerdere blogs: Engelse uitspraak? Let’s recap. Klik hier om het te lezen.

Met meer gemak Engels spreken? Zo doe je dat! (Spoiler: je hoeft niet terug de schoolbanken in.)

Als afgestudeerd student Engels ben ik, Jonne, zelf (met name in het eerste en tweede jaar van mijn bachelor) overspoeld door uitspraaklessen. Talloze colleges stonden in het teken van het aanleren van een Brits accent. En ja, ik heb zelfs mondelinge tentamens af moeten leggen die puur in het teken stonden van mijn accent. Met als resultaat dat ik nu een near-native Brits accent heb. Goed, dat heeft me natuurlijk veel tijd gekost, en die tijd heb jij hoogstwaarschijnlijk niet naast je drukke zakenleven.

Daarom deel ik in dit artikel één uitspraakoefening die mij enorm heeft geholpen met het verbeteren van en zekerder worden over mijn uitspraak. Op die manier kun jij ook aan de slag gaan met oefenen, en zal je vast en zeker merken dat je stappen vooruitzet. Let’s go!

Oefening voor je Engelse uitspraak

Uitspraakoefening: Speech Shadowing

Speech Shadowing is een geavanceerde taalleertechniek waarbij je luistert naar iemand die Engels spreekt, en je vervolgens herhaalt wat er gezegd wordt op precies dezelfde manier. En met precies dezelfde manier bedoel ik dan ook echt precies dezelfde manier. Hierbij let je op werkelijk alles: de uitspraak van alle woorden, de intonatie en de toonhoogte. Maar bijvoorbeeld ook wanneer iemand ademt, slikt, en even pauze neemt.

Stap 1 Voordat je begint met de oefening, is het belangrijk om bij jezelf na te gaan welk accent je het liefst zou willen aanleren. Is dat bijvoorbeeld Brits, Amerikaans, of een andere Engelse variant?
Stap 2 Zodra je dat hebt vastgesteld, kan je nadenken over wie je graag zou willen shadowen. Hierbij is het belangrijk dat je iemand kiest die een moedertaalspreker is van de Engelse variant die jij hebt gekozen. Ook is het slim om iemand te kiezen met een vergelijkbaar stemgeluid. Als je zelf een hoge stem hebt, is het misschien niet handig om voor een lage mannenstem te kiezen. Verder ben je helemaal vrij in je keuze: kies bijvoorbeeld je favoriete zanger of een actrice waar je fan van bent.
Stap 3 Ga op zoek naar een audio- of videofragment van jouw gekozen persoon, bijvoorbeeld op Youtube of in een podcast. Je kan hierbij het beste kiezen voor een interview, omdat dit vrije en natuurlijke spraak is. Een scène uit een film is minder handig, omdat de kans groot is dat de favoriete acteur deze spraak ook heeft ingestudeerd, waardoor het minder natuurlijk is!
Stap 4 Heb je een goed interview gekozen? Dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar een leuk en interessant stukje waarin jouw gekozen persoon veel aan het woord is, het liefst onafgebroken. Ga op zoek naar een stukje van ongeveer 30 seconden tot 1 minuut.
Stap 5 Luister jouw gekozen stukje audio- of videofragment een paar keer nauwkeurig. Wat valt je op aan de manier waarop er Engels wordt gesproken? Ga hierna stukje bij beetje aan de slag met speech shadowing. Probeer niet in één keer het héle fragment te doen, maar ga van woord naar woord langzaam naar zinsdelen en zinnen.
Stap 6 Heb je het hele fragment onder de knie? Dan is het tijd om jezelf op te nemen. Neem jezelf tegelijkertijd met het audio- of videofragment op, zodat je precies op hetzelfde moment hetzelfde zegt. Zorg ervoor dat je dit blijft oefenen totdat je vlekkeloos mee kunt praten.
Stap 7 Zodra het meepraten foutloos lukt, kan je jezelf opnemen zonder dat het audio- of videofragment meespeelt. Ik weet het: jezelf opnemen is niet het leukste om te doen, maar je leert er meer van dan je denkt. Luister jezelf ook terug en probeer na te gaan of je klinkt zoals jouw gekozen persoon. Hoor je hier en daar nog een woord wat Nederlands klinkt? Probeer het dan opnieuw totdat je tevreden bent!

Tijdens en na het doen van deze oefening voor je Engelse uitspraak zal je merken dat het steeds iets makkelijker wordt om de authentieke Britse of Amerikaanse klanken na te bootsen. Hoe vaker je het doet, hoe natuurlijker het gaat voelen. Zodra je veel oefent, zal je merken dat je tijdens een Engelse vergadering of presentatie makkelijker deze authentieke klanken na kan doen. Hierdoor ben jij langzaam op weg naar een Engels accent waar je je zelfverzekerd bij voelt!

Heb je vragen over de oefening of vind je het lastig een geschikt audio- of videofragment te vinden? Laat het weten in de reacties, we helpen je graag!

🚀 Wil je jouw zakelijk Engels SNEL professionaliseren?

Let us help! Wij leren je graag hoe je beter in het Engels kunt communiceren. Met meer gemak, impact en zelfvertrouwen. Wil je weten hoe? Neem dan snel een kijkje bij ons praktijkgerichte aanbod. Volg de link naar alle: zakelijk Engels trainingen. Of maak direct een – vrijblijvende – afspraak door hier te klikken.

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *