Lezen om je Engels te professionaliseren

Read all about it

Ik ben gek op lezen; niet alleen omdat je naar een andere wereld wordt getransporteerd en het ontspannend is, maar ook omdat je zoveel kunt leren van de taal waarin je leest (denk bijvoorbeeld aan vocabulaire, zinsopbouw en beeldspraak). En juist daarom is het geen slecht idee om ook eens een Engels boek op te pakken. Het is dé manier om actief aan je Engels te werken terwijl je ontspant.

Maar, hoe kies je dan een goed boek uit en wat is het juiste niveau? Hoe optimaliseer je het leerproces tijdens het lezen, zonder dat dit het lezen zelf in de weg zit? En wat moet je juist niet doen? In dit artikel geef ik je allerlei tips om met lezen je Engels te professionaliseren.

3 successtrategieën om je zakelijk Engels een boost te geven

Lezen om je Engels te professionaliseren

Zo haal je er alles uit…

Time and place
Kies de juiste tijd en plaats om een boek te lezen. Als je weet dat je in de avond te moe bent om te lezen, doe het dan in de ochtend of in het weekend. Daarnaast is het ook belangrijk om in een rustige, goed verlichte omgeving te gaan zitten waar je een woordenboek en eventueel pen en papier bij de hand hebt. Ga dus niet in een overvolle trein zitten lezen of op de bank terwijl je partner of kinderen tv kijken. Je zult echt veel meer van het boek begrijpen als je dit aanhoudt.

Background information
Dit kopje spreekt vrijwel voor zich; als je achtergrondinformatie over het boek dat je leest opzoekt, is het makkelijker om je in die wereld in te leven, termen te doorgronden en belangrijke begrippen te begrijpen. Vaak kun je in het boek zelf ook meer informatie over het verhaal en de schrijver vinden.

Use your dictionary sensibly
Verspil je tijd niet met het opzoeken van elk woord wat voor jou onbekend is. Hierdoor raak je afgeleid, wordt het lezen saaier en raak je de draad kwijt. In plaats daarvan raad ik je aan om verder te lezen en alleen de woorden meteen op te zoeken die je na het lezen van een aantal alinea’s nog niet duidelijk worden. Je kunt ook een lijstje bijhouden van de woorden die je niet kent en dan bijvoorbeeld aan het einde van de pagina alles in één keer in een woordenboek opzoeken.

Transition words
Teksten bestaan vaak uit de zogenaamde transition words, dit zijn woorden die verschillende delen van de tekst aan elkaar verbinden. Als je deze woorden kent, is het makkelijker te begrijpen waar de tekst over gaat.
Een aantal voorbeelden zijn:
Also, therefore, except, unless, however, instead, (al)though, furthermore, moreover, nevertheless, on the other hand, as a result, despite, in conclusion.

Na alle tips om met lezen je Engels te professionaliseren, vraag je je waarschijnlijk af welke boeken je het beste kan lezen. Hieronder een aantal tips:

✓ Easy is good. Als je begint met het lezen van Engelse boeken, kies dan vooral niet te moeilijke boeken. Begin rustig aan en bouw jouw niveau op. Je leert ook van makkelijke boeken! Kijk eens op deze website voor boeken op verschillende examenniveaus: literatuurlijst Engels
✓ Kies in het begin voor boeken zonder vakjargon. Veel van die termen hoef je niet te kennen (tenzij het je eigen vakgebied is) dus laat je niet onnodig verwarren.
✓ Lees een boek in het Engels wat je al eens in het Nederlands gelezen hebt. Hierdoor heb je al een idee van het verhaal en is het makkelijker om de Engelse woorden te plaatsen.
✓ Lees iets over een onderwerp waar je geïnteresseerd in bent. Als je iets leuk vindt dan zal je het lezen ook steeds leuker gaan vinden.
✓ Er worden steeds meer business fiction boeken geschreven, ideaal om jouw zakelijk Engels te verbeteren. Hier een selectie: business fiction
✓ Lees ook eens non-fictie (business) boeken. Door het lezen van boeken in dit genre kun je nuttige vocabulaire leren die je in het dagelijkse (zakelijke) leven kunt toepassen. Klik op deze link voor voorbeelden van non-fictie business boeken: non-fiction business
✓ Meer tips? Lees dan dit artikel dat een tijd terug op deze site verscheen.

🚀 Hoe kun je jouw zakelijk Engels SNEL professionaliseren?

Let us help! Wij leren je graag hoe je beter in het Engels kunt communiceren. Met meer gemak, impact en zelfvertrouwen. Wil je weten hoe? Neem dan snel een kijkje bij ons praktijkgerichte aanbod. Volg de link naar alle: zakelijk Engels trainingen. Of maak direct een – vrijblijvende – afspraak door hier te klikken.

Reacties (3)

  1. Zelf aanraden vind ik lastig, daarvoor ken ik te weinig Engels boeken. Het meeste dat ik nu lees in non-fictie en die zou ik adviseren op basis van de inhoud. Je literatuurlijst vind ik daarentegen zeer waardevol! Thanx.

  2. Na mijn eindexamen heb ik een tijd lang engelstalige literatuur gelezen om mijn engels bij te houden. Daar ben ik op een gegeven moment mee gestopt. Jammer want het kost me nu moeite om engelstalige teksten helemaal te doorgronden en dan haak ik al snel af. Leuke tip om boeken uit de literatuurlijst voor scholieren te kiezen om der weer in te komen!

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *