Punctuation Rules

English Punctuation Rules – Formeel en/of zakelijk Engels taalgebruik is veel meer dan enkel een formele woordkeuze of een correcte zinsvolgorde.  Het gebruik van interpunctie is namelijk ook erg belangrijk. Het helpt de lezer van jouw e-mail of presentatie met het begrijpen van de boodschap die overgebracht moet worden. Door het juiste gebruik van interpunctie, of punctuation in het Engels, kan je op een eenvoudige manier aangeven hoe jouw tekst gelezen moet worden. Maar, dan moet het wel correct gebeuren.

Het Engels heeft namelijk soms andere punctuation rules dan de Nederlandse regels voor interpunctie. Dit artikel geeft je een duidelijk overzicht van de Engelse punctuation rules, zodat jij het nooit fout zal doen!

Met meer gemak Engels spreken? Zo doe je dat! (Spoiler: je hoeft niet terug de schoolbanken in.)

Interpunctie in het Engels

Naam Teken Gebruik Voorbeeld
Full stop . De full stop wordt gebruik om het einde van een zin aan te geven, of om een afkorting aan te geven. At the end of a sentence, you use a full stop to indicate the end.

Etc. of et al.

Comma , Een comma wordt het meest gebruikt om verschillende onderdelen van een zin van elkaar te onderscheiden. The use of correct interpunction is very important, not only in formal English, but in informal English as well!
Question Mark ? Een question mark wordt gebruikt om een vraagzin aan te geven op het einde van de zin. Do you know how to follow English punctuation rules?
Exclamation Mark ! Een exclamation mark wordt gebruikt om nadruk te leggen op een bepaalde boodschap. Afhankelijk van de betekenis van de zin zorgt een exclamation mark dus voor een versterking van emotie. She was so happy she could scream!
Quotation Marks “ “ Quotation marks geven vaak een directe quote aan, maar kunnen ook gebruikt worden om aan te geven dat iets ironisch bedoeld is. Daarnaast kan het gebruikt worden om titels van films of boeken aan te geven. I looked at my boss and he said: “You are fired”. I can’t believe it!

Have you read any of Jane Austen’s novels? I can highly recommend “Pride and Prejudice.”

Apostrophe Een apostrophe wordt in het Engels gebruikt om afkortingen in woorden aan te geven waarbij letters zijn weggelaten. Daarnaast geeft het bezit aan. Can’t of won’t

Suzie’s book
John’s pen

Hyphen Een hyphen lijkt erg op een dash, maar er zit toch een verschil in. Een hyphen wordt namelijk gebruikt voor samenstellingen Good-hearted
Power-driven colleague
Good-looking person
Dash – or – De korte dash (-) wordt de en dash genoemd. De en dash wordt vaak gebruikt voor het aangeven van een bepaalde connectie tussen twee dingen, zoals een reeks paginanummers of jaren. De lange dash (–) wordt de em dash genoemd. De em dash wordt gebruikt om een krachtige pauze in een zinsstructuur te gebruiken. Vaak wordt er extra informatie gegeven tussen een paar em dashes. You need to read pages 20-60 before tomorrow.

Mark bought new office supplies. He bought a plant, a new chair, and a bulletin board – they were all discounted – from the same store.  

Colon : Een colon wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. Het kan bijvoorbeeld een voorbeeld aangeven, een lijst, een uitleg, of een quote. Ook kan je het gebruiken om extra nadruk te leggen op een bepaalde boodschap. Let me tell you this: never ask him for his help.

 Grocery List: Apples
Milk
Sugar

Semicolon ; Een semicolon zorgt voor een langere pauze dan een comma, maar een kortere pauze dan een full stop. Het wordt voornamelijk gebruikt om een pauze aan te geven tussen twee onafhankelijke zinsdelen die wel gerelateerd zijn aan elkaar. I have to prepare for tomorrow’s presentation; I think I will be in the office all night.
Parentheses () In de meeste gevallen worden parentheses gebruikt om extra informatie aan te geven. He finally came around (after two months of considering the offer).
Brackets [] Brackets lijken op parentheses, maar ze worden voornamelijk gebruikt in academische teksten wanneer er extra informatie gegeven wordt over een bepaalde quote door een andere schrijver. He [John] never thought he would get this chance.

In dit geval wordt [John] toegevoegd om de zin duidelijker te maken voor de lezers. “John” was dus geen onderdeel van de originele zin.

Ellipsis Ellipsis geven ten eerste aan dat er een bepaald deel van een quote of citaat zijn weggelaten omdat deze irrelevant zijn. In dit geval worden ze vaak in combinatie met parentheses gebruikt. Daarnaast kunnen ze gebruikt worden om een intrigerende sfeer aan een bepaalde boodschap toe te voegen. In fact, Roelofs stated that: “In no way it is possible (…)”, which is a fact we cannot deny.

What a day it was…

Slash / Een slash wordt gebruikt voor het noteren van breuken, een meting, of bij het aangeven van een alternatief. The contract needs to be signed in ballpen/pencil.

Heb je nog vragen over de punctuation rules, laat het ons hieronder dan weten!

⭐️ Nooit meer nadenken over een goede Engelse zin?

Met de online training Improve Your Grammar kun je zelf aan de slag om je grammatica op orde te krijgen. Vervoegingen, werkwoordstijden en woordvolgorde. Zo fijn om deze kennis paraat te hebben. Klik hier voor alle info over deze praktische en duidelijk opgezette online training. Een goede basis is goud!

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *