people en persons

People(s) of person(s)?

Een grammaticalesje vandaag! Want deze grammaticaregel zit nogal ingewikkeld in elkaar. Waar het dan om gaat? Over people en persons. Wat is nu het meervoud van person?

Met meer gemak Engels spreken? Zo doe je dat! (Spoiler: je hoeft niet terug de schoolbanken in.)

Als het gaat over people en persons en meervoudsvormen hebben we met vier woorden te maken: person, persons, people en peoples. Laten we met de meest simpele beginnen.

People en persons

Person

Een person is een mens, dus een man, vrouw of kind. Hier is tot dusver nog niets geks aan.
He is a very interesting person. You should talk to him if you want to learn more about global warming.

Totdat we gaan kijken naar de meervoudsvorm. Person heeft namelijk twee meervoudsvormen.

People

Om maar te beginnen met de meest onverwachte: people is een meervoudsvorm van person. Een person is een mens, maar people is een groep van mensen.
There are three people waiting at the desk.

En die andere meervoudsvorm?

Persons

Inderdaad, dat is gewoon de meervoudsvorm die je zou verwachten: one person, two persons. Er zit echter wel een verschil tussen people en persons. Persons betekent in principe precies hetzelfde als people, maar is beleefder en formeler dan people. In een zakelijke omgeving kun je dus beter persons gebruiken dan people. Daarnaast wordt persons vaker gebruikt in de geschreven vorm. Denk maar eens aan een bordje in de lift, waar je ziet staan:
This lift can hold a maximum of 8 persons.

En hoe zit het dan met de laatste vorm?

Peoples

Peoples is het meervoud van people. En inderdaad, people is al een meervoudsvorm. Hoe dat dan weer zit? People heeft twee betekenissen. De eerste betekenis hebben we zojuist besproken, een groep mensen. De andere betekenis van people is: volk.
The Dutch are a people living in the Netherlands.

En net zoals wij het woord volkeren als meervoudsvorm voor volk hebben, is in het Engels peoples als meervoudsvorm voor people.
There are many peoples living in Europe.

Kortom: in dit artikel hebben we te maken met één woord met twee meervoudsvormen, waarvan één meervoudsvormen twee betekenissen heeft, en die tweede betekenis weer een meervoudsvorm heeft.

Is het verschil tussen deze vier woorden zo duidelijk? If not, laat het weten in een reactie!

📢 Jouw woordenschat zakelijk Engels vergroten?

Dat kan op een eenvoudige manier met de audiotraining: Improve Your Vocabulary. Een done-for-you training om in 10 minuten per dag jouw zakelijke woordenschat uit te breiden. Voor een professioneel, genuanceerd en gevarieerd vocabulaire. Precies wat jij nodig hebt! Klik hier voor alle info over deze audiotraining. Je zakelijk Engelse woordenschat vergroten was nog nooit zo makkelijk!

Reacties (2)

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *