oxymorons

Obvious Oxymorons

Unbelievably real is geen onbekende uitdrukking. Je hebt hem vast wel eens voorbij zien komen. Maar kijk er nou nog eens naar. Unbelievably real wil zeggen dat iets zó echt is dat het niet te geloven is. Maar spreekt dat elkaar niet tegen? Als het echt is, zou het toch juist makkelijk te geloven moeten zijn? Juist, en dit soort uitdrukkingen noemen we oxymorons.

Zelf aan de slag om je zakelijk Engels te verbeteren?

Grammaticaal stijlfiguur

 
In sommige uitspraken worden woorden gecombineerd die elkaar in hun letterlijke betekenis lijken tegen te spreken, maar ergens ook weer lijken te kloppen. Die spanning van het betekenisverschil maakt het woord tot een oxymoron. Ik geef je een paar voorbeelden uit de Engelse taal:

Oxymorons

Een advanced beginner gebruik je om iemand te beschrijven is die wel een beginner is maar toch ook weer niet helemaal.

Bad luck betekent letterlijk slecht geluk. Het klinkt misschien raar, maar in het Engels is dit een vaste uitspraak die gebruikt wordt om pech te beschrijven. Klinkt eigenlijk best logisch.

Als het buiten stormt, maar geen heftige storm is, kun je dit een calm storm noemen.

De dresscode casual chic staat regelmatig op uitnodigingen. Dit betekent dat je je chic moet kleden, maar het mag niet té chic zijn. Voor zover het mogelijk moet je dus een chic outfit dragen maar wel degene die het minst chic is. Snap jij het nog?

Een fenomeen is een opvallend verschijnsel. Maar wat is dan een common phenomenon? Een alledaags maar opvallend verschijnsel? Ik ben benieuwd hoe dat eruit ziet.

Soms heb je mensen die enorm chaotisch zijn, maar waarbij het in hun hoofd allemaal wel heel logisch is. Misschien ben je er zelf wel zo eentje. In het Engels noemen we zoiets een controlled chaos (ook wel: organized mess).

Als je niet zeker weet of je ergens bij kunt zijn is het een maybe. Maar als je héél zeker bent dat je het niet zeker weet, is het een definite maybe.

Naast waar en niet waar, is er ook nog een derde optie: half true. Zou die meer richting ‘waar’ neigen of meer richting ‘niet waar’?

Oké, de ene chocoladesoort is wellicht gezonder dan de andere. Maar kunnen we dan spreken over healthy chocolate?

Meer over oxymorons

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van oxymorons. Op deze site vind je een uitgebreid overzicht. Het leuke van oxymorons is dat je ze ook gewoon zelf kunt bedenken, mits jij een goede woordenschat hebt in het Engels.

Zou jij de titel van dit artikel een oxymoron noemen? Ik ben benieuwd naar je reactie!

📢 Jouw woordenschat zakelijk Engels vergroten?

Dat kan op een eenvoudige manier met de audiotraining: Improve Your Vocabulary. Een done-for-you training om in 10 minuten per dag jouw zakelijke woordenschat uit te breiden. Voor een professioneel, genuanceerd en gevarieerd vocabulaire. Precies wat jij nodig hebt! Klik hier voor alle info over deze audiotraining. Je zakelijk Engelse woordenschat vergroten was nog nooit zo makkelijk!

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *