Business English voornemens

New Year’s Boost Business English

Het nieuwe jaar is pas begonnen, het ultieme moment om eens kritisch naar je zakelijk Engels te kijken. In dit artikel heb ik 8 mooie Business English voornemens uiteengezet om dat aan te pakken waar bij de meeste mensen nog iets aan schort. Bekijk ze goed en ga bij jezelf na of jij deze punten al optimaal beheerst of gebruikt. Zijn er een aantal die meer aandacht nodig hebben? Ga hier dan in het nieuwe jaar mee aan de slag. Het is tijd voor jouw New Year’s boost business English!

Zelf aan de slag om je zakelijk Engels te verbeteren?

8 Business English voornemens

1. Spelling

De eerste twee punten zijn waarschijnlijk een beetje obvious, maar juist daarom is het goed om hier bij stil te staan. Woorden worden vaak fout gespeld doordat een mail snel verzonden moet worden en je het niet meer naleest, zo zonde! Maar dit is niet het enige probleem. Vaak worden woorden per ongeluk als andere woorden gespeld die erop lijken. Twee woorden die vaak door elkaar gehaald worden zijn bijvoorbeeld accept en except. Tip: lees de lijst op dit blog nog eens door.

2. Grammar

Grammatica blijft een lastig onderdeel. Juist omdat veel mensen denken dat ze het goed beheersen of omdat ze denken dat een zinsconstructie juist voelt of klinkt, maar dat is de verkeerde maatstaf en daardoor maak je juist fouten. Het beste voorbeeld is: I am working at Company X. Deze zin betekent niet: Ik werk bij Company X op de manier die vaak bedoeld wordt. Voor Engels sprekenden betekent deze zin: Ik werk op het moment bij Company X, maar het is geen vaste baan. Als je wilt zeggen dat je ergens werkt en daar voor een langere periode blijft werken, dan zeg je: I work at Company X. Lees ook eens een artikel op dit blog over grammatica, zoals: Perfect Tense.

3. Business English

Wanneer je in het Engels communiceert in een zakelijke omgeving moet je extra opletten. Je kunt dan met veel minder dingen wegkomen dan wanneer je in het Engels communiceert met vrienden of op vakantie. Als je je zakelijk Engels wilt verbeteren, dan zijn de eerste twee punten de grootste focus van je aandacht en daar kom je heel ver mee. Maar als je Engels nodig hebt in de zakenwereld, dan zijn de punten hieronder een echte must om professioneler over te komen. Het is belangrijk dat je geen genoegen neemt met gebrekkig Engels, maar dat je weet wat je zegt en hoe je dit het beste kunt zeggen.

4. Synoniemen

Het uitbreiden van je woordenschat is een belangrijk onderdeel van het leren van een taal. Het is niet alleen belangrijk om veel woorden te kennen die in het zakenleven van pas komen, maar het is ook belangrijk om synoniemen te kennen. Synoniemen kunnen een document leesbaarder maken en een gesprek soepeler doen verlopen doordat je niet telkens dezelfde woorden gebruikt en laat zien dat je de taal onder de knie hebt. Let wel op, want synoniemen hebben vaak een net iets andere betekenis en het is dus verstandig om die verschillen goed te bekijken voordat je een synoniem gebruikt. In het blogartikel Synonymousness hierover meer.

5. Phrasal verbs

Phrasal verbs zijn vaste zinsdelen die je in het Engels tegenkomt. Wat hier vaak misgaat, is dat mensen onbekend zijn met deze vaste constructies en bijvoorbeeld het verkeerde voorzetsel gebruiken. Er bestaat helaas geen universele regel om dit te voorkomen, maar het is een kwestie van phrasal verbs leren en consequent toepassen. Tip: lees het blogartikel Zakelijke Zinsdelen voor voorbeelden.

6. Uitdrukkingen

Een hele makkelijke manier om natuurlijker over te komen en je zakelijk Engels te verrijken is door het gebruik van uitdrukkingen. Als je een paar nieuwe uitdrukkingen per dag leert en ze ook toepast op kantoor zal je merken dat je Engels met sprongen vooruit gaat! Pas wel op voor steenkolenengels en vertaal niet zomaar Nederlandse spreekwoorden direct naar het Engels, vaak bestaan ze namelijk niet. Pak het blog Tasty Business er eens bij voor een aantal toepasbare voorbeelden.

7. Beleefdheid en interpretatie

Nederlanders zijn vaak te direct in het Engels waardoor de betekenis anders geïnterpreteerd wordt. Britten houden van (voor ons gevoel overdreven) beleefdheid en verwachten van hun gesprekspartner hetzelfde. Leer het jezelf aan om vaker sorry en please te gebruiken als je iemand aanspreekt. Bijvoorbeeld: sorry, I did not quite understand your email, could you explain it to me please? Over dit onderwerp verschijnt binnenkort een nieuw blog, dus houd deze pagina in de gaten!

8. Oefenen

Waarschijnlijk het belangrijkste punt wat ik je hierover kan meegeven: blijf oefenen! Je kunt nog zoveel passieve kennis van het Engels hebben, maar als je dit niet in de praktijk kunt gebruiken, heb je er weinig aan. Het is natuurlijk ook belangrijk om materiaal tot je te nemen, maar leg het ook eens aan een collega of je partner uit, knoop een gesprek aan in het Engels of schrijf een aantal oefenmails en laat ze nalezen voordat je er eentje verstuurd. Tip: lees ook het artikel De 7 meest gemaakte fouten in het Engels! en maak deze fouten in het nieuwe jaar nooit meer.

Wat ga jij in het nieuwe jaar doen om je business English te verbeteren? En belangrijker nog, kunnen we je ergens mee helpen? Laat het ons hieronder weten.

🚀 Hoe kun je jouw zakelijk Engels SNEL professionaliseren?

Let us help! Wij leren je graag hoe je beter in het Engels kunt communiceren. Met meer gemak, impact en zelfvertrouwen. Wil je weten hoe? Neem dan snel een kijkje bij ons praktijkgerichte aanbod. Volg de link naar alle: zakelijk Engels trainingen. Of maak direct een – vrijblijvende – afspraak door hier te klikken.

Reacties (6)

  1. Bedankt voor deze mooie lijst met tips en verwijzingen naar andere goede blogs! Als ik in mijn netwerk ondernemers ontmoet die hun kennis van Business English willen verhogen zal ik ze zeker naar je doorverwijzen!

  2. Wat ik dit jaar ga doen om mijn Engels te verbeteren is om er weer eens naar Engeland te gaan en me daar onder de Britten te begeven. Ook wil ik daar een BNI-bijeenkomst bijwonen (zakelijk netwerk) en mijn 30-seconden pitch weer oppoetsen. Oefening in het spreken is goud waard, weet ik. Daar kijk ik nu al naar uit. To be continued 😉

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *