networking do's en don'ts

Networking do’s en don’ts

Het belang van netwerken is je vast allang duidelijk. Maar netwerk jij wel op de juiste en meest efficiënte manier? Of je nu naar een networking event gaat of vooral aan online social networking doet, er zijn een aantal algemene zaken waar je op moet letten. Het is echt zonde als je bij het netwerken steken laat vallen omdat je dit niet weet. Optimaliseer daarom jouw networking skills met deze 7 networking do’s en don’ts!

Met meer gemak Engels spreken? Zo doe je dat! (Spoiler: je hoeft niet terug de schoolbanken in.)

Networking do’s en don’ts

Networking DO’S

1. Elevator speech
Zorg dat je goed voor ogen hebt waar je voor staat, wat je doet en hoe je dit kort en pakken kan toelichten. Vermeld in ieder geval je naam, jouw bedrijf / het bedrijf waar je voor werk, waar het bedrijf vandaan komt, met wie je zaken doet, waar jij je in specialiseerd, jouw doelen en wat jij te bieden hebt.

Bijvoorbeeld:
Hi, my name is Peter de Jong, I’m the CEO of Marketing Consultants Inc. We’re based in the Netherlands and we’ve got clients in most European countries. We’re specialized in online and social marketing and our aims are to make marketing easier, cheaper and less time-consuming for international startups.

2. Mingle (with strangers) & participate
Online: doe mee aan nuttige discussies, maar blij wel beleefd. Als je dit nog niet gedaan hebt, word dan bijvoorbeeld lid van online groepen (op Facebook, LinkedIn, Google+, etc.) die voor jouw bedrijf nuttig zijn omdat: a. de doelgroep in deze groepen sterk aanwezig is of b. potentiële zakenpartners lid zijn van de groepen.
Bij events: ga bij onbekenden zitten en stel jezelf voor. Als iemand alleen zit, ga daar dan naast zitten en maak een praatje. Wees geïnteresseerd en stel vooral veel vragen (zie punt 3).

3. Open-ended questions
Het stellen van open vragen toont niet alleen interesse, maar het is ook een perfecte manier om te achterhalen of je met iemand praat met wie je professionele raakvlakken hebt, voor wie je iets kunt betekenen of die (in de toekomst) iets voor jou kan betekenen. Het is dan ook ontzettend belangrijk om niet alleen op jouw eigen doelen te focussen, maar om ook interesse te tonen en goed te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Jouw eerste en belangrijkste doel moet zijn om een band, een connectie, op te bouwen met je gesprekspartner.

Voorbeeldvragen:

– “What do you / what does your company do?”
– “What’s your interest at this event / here?”
– “What do you want to get out of your visit here / this event?”
– “How would you like to change / grow / improve your own business / your own network?”

5. Follow up
Na het ontmoeten van een (potentiële) waardevolle connectie is het minstens zo belangrijk om na het gesprek nogmaals contact op te nemen. Laat je connecties weten dat je ze niet vergeten bent na de ontmoeting en haal nog wat gesprekspunten aan die je nuttig vond. Vergeet ook niet te vermelden waar jullie elkaar ontmoet hebben!

Gebruik bijvoorbeeld:
“It was great to meet you at the newtworking social in Belfast last Friday. Your observations about online advertising were very insightful and I think it would be beneficial for us both to meet and discuss your ideas further.”

Networking DON’TS

1. It’s not about collecting business cards or clients…
Ga niet naar een event of achter je laptop zitten met de insteek om zoveel mogelijk klanten te werven of om je mailinglist uit te breiden. Met deze instelling zul je juist mensen afschrikken en sta je niet open om waardevolle connecties te leggen.

2. Don’t pitch or assume
Houd geen verkooppraatjes en ga er niet vanuit dat elke nieuwe connectie een klant wordt. Vaak zijn het juist de connecties van jouw nieuwe connectie die je wilt bereiken en dit gaat je niet lukken als je meteen in de verkoopmodus schiet.

3. Don’t spam
Dit laatste punt spreekt vrij voorzich, val je connecties niet lasting met nutteloze informatie. Laat de toegevoegde waarde van jouw bedrijf zien door op bijvoorbeeld social media nuttige informatie te delen in plaats van reclamebabbels te posten.

Read & learn

Aan je Engels werken en meer lezen over networking do’s en don’ts?

Lees dan de volgende artikelen:
1. 7 Tips for Networking
2. 10 Business Networking Tips: Grow Your Professional Network
3. 11 Tips for Successful Business Networking

Tips bij het lezen
– Houd pen en papier bij de hand
– Schrijf de woorden die je niet kent op
– Zoek de vertaling van de woorden op, op bijvoorbeeld bab.la
– Maak een lijstje van de woorden die voor jou relevant zijn
– Schrijf ze op een post-it en plak ze op je computerscherm/smartphone
– Gebruik de woorden minstens 7x de aankomende week om ze deel te laten uitmaken van jouw woordenschat.

Wat zijn jouw networking ervaringen? Heb je nog tips of heb je ergens moeite mee? Deel het met ons in een reactie hieronder.

🚀 Hoe kun je jouw zakelijk Engels SNEL professionaliseren?

Let us help! Wij leren je graag hoe je beter in het Engels kunt communiceren. Met meer gemak, impact en zelfvertrouwen. Wil je weten hoe? Neem dan snel een kijkje bij ons praktijkgerichte aanbod. Volg de link naar alle: zakelijk Engels trainingen. Of maak direct een – vrijblijvende – afspraak door hier te klikken.

Reacties (6)

  1. Hoi Anneke, belangrijk onderwerp… ! Mijn belangrijkste netwerkervaring is dat als je iets wil vertellen je ervoor moet zorgen dat de ander daar naar vraagt… Ja, echt, dat kan! De ervaring leert dat als jij een netwerkcontact een vraag stelt over zijn of haar business….. hij/zij deze gaat beantwoorden en daarna dezelfde vraag aan jou stelt. Werkt heel prettig!

    • Helemaal mee eens Tineke. Ik vind het ook heel belangrijk hoe iemand overkomt en trouwens ook hoe geïnteresseerd degene is met wie je staat te praten. Ik kwam nogal eens mensen tegen die bijna met een timer in de hand een gesprek voerden. Brrrr, vervelend.

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *