Engelse leestekens

Mind Your Punctuation

Engelse leestekens. Het gebruik van leestekens is een erg belangrijk onderdeel van elke taal. Het is ook een struikelblok voor veel mensen, niet alleen in het Engels maar in het algemeen. Foutjes maken in punctuation kan onprofessioneel overkomen. In dit artikel vind je een korte uitleg over de bekende ‘pausing points’.

Zelf aan de slag om je zakelijk Engels te verbeteren?

Engelse leestekens

 
Er zijn zo’n 14 leestekens die je vaak zult tegenkomen of die je wellicht wel eens hebt moeten gebruiken. Gelukkig zal je ze vast herkennen, want ze zijn hetzelfde als de Nederlandse leestekens. Toch kan het voorkomen dat je soms even niet weet welk leesteken je moet gebruiken in een bepaalde situatie.

De komma, puntkomma en dubbele punt zijn misschien wel de lastigste leestekens, want ze geven allemaal een pauze in de zin aan maar elk op een andere manier. Hopelijk helpt dit korte overzicht met uitleg en voorbeelden je op weg.

Comma ,

De komma kun je op verschillende momenten gebruiken:
✓ Als je je tot iemand richt: Thanks for all your help, Ed.
✓ Als je twee complete zinnen wilt opdelen: We went shopping, and then we had something to eat.
✓ In een opsomming: There were apples, eggs and milk in the fridge.

Semicolon ;

De puntkomma wordt gebruikt om twee onafhankelijke zinnen samen te voegen. Het is in zekere zin sterker dan een komma, maar niet zo sterk als een punt. Je kunt het zien als een vervanging van for, and, nor, but, or, yet of so. Let op: dit betekent niet dat je één van deze woorden altijd kunt vervangen door een puntkomma.

Voorbeeld: Jane was stressed; she still has a lot of work to finish.

Technisch gezien zou je de puntkomma moeten kunnen vervangen door een punt, aangezien de twee zinnen ook grammatisch onafhankelijk zijn. De semicolon legt alleen de nadruk op het feit dat de twee zinnen een verband hebben.

De puntkomma kun je ook gebruiken in uitgebreide opsommingen: The new store will have shoes on the lower level; luggage, bags, and electronics on the ground floor; and books, music, and stationery on the second floor.

Colon :

De dubbele punt kan op verschillende manieren gebruikt worden:
✓ Na een woord dat een quote, uitleg, voorbeeld of opsomming introduceert: He was planning to study three subjects: psychology, economics and physics.
✓ Tussen twee zinnen als de tweede zin uitleg geeft over de eerste zin: She had no time to change: she was already late.
✓ Voor nadruk: There was only one thing more important to her than her work: her family.
✓ Non-grammatical wordt de dubbele punt ook gebruikt, namelijk in tijden, ratio en referenties.

Oxford comma

De Oxford comma wordt ook wel de serial comma genoemd. Hij komt wel eens voor in opsommingen. Misschien is het je wel eens opgevallen dat er in sommige opsommingen zelfs een komma is geplaatst voor het woordje ‘and’.

I brought my laptop, notebook, and pencil.

Gebruik van deze komma is niet verplicht. De beslissing om deze komma te gebruiken is meestal stilistisch, maar kijk vanaf nu dus niet meer raar op als je het tegenkomt in een tekst.

Hopelijk helpt deze blog als een korte opfrisser voor de Engelse leestekens, maar mocht je nog vragen hebben dan kun je hieronder een reactie achterlaten!

⭐️ Nooit meer nadenken over een goede Engelse zin?

Met de online training Improve Your Grammar kun je zelf aan de slag om je grammatica op orde te krijgen. Vervoegingen, werkwoordstijden en woordvolgorde. Zo fijn om deze kennis paraat te hebben. Klik hier voor alle info over deze praktische en duidelijk opgezette online training. Een goede basis is goud!

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *