onregelmatige werkwoorden

Know your verbs! Onregelmatige werkwoorden in het Engels

Bij veel business professionals gaat het vervoegen van de Engelse werkwoorden op de automatische piloot, maar soms kunnen die Engelse verbs verwarring veroorzaken. Of een bepaald werkwoord nu regelmatig of onregelmatig is, en welke regels je precies moet toepassen, kan in sommige gevallen best onduidelijk zijn.

3 successtrategieën om je zakelijk Engels een boost te geven

Weet je het nog? Twee weken geleden heb ik je in het artikel Know your verbs! Regelmatige werkwoorden in het Engels een snel en duidelijk overzicht gegeven van de regelmatige werkwoorden in het Engels, oftewel: de regular verbs. Zoals beloofd zijn de irregular verbs (onregelmatige werkwoorden) deze week aan de beurt!

Onregelmatige werkwoorden

 
In tegenstelling tot de regelmatige werkwoorden worden de onregelmatige werkwoorden in het Engels niet volgends een gebruikelijke regel vervoegd. Het regeltje stam + “-ed” of “-d” is op de onregelmatige werkwoorden niet van toepassing. En, ik zal je maar meteen de harde waarheid vertellen: de onregelmatige werkwoorden worden door veel Engelse taalleerders als een van de moeilijkste onderdelen gezien. Waarom? Omdat er dus geen vaststaande regel voor de vervoeging is. Dit betekent dat je de onregelmatige vormen uit je hoofd zult moeten leren.

Neem bijvoorbeeld het werkwoord to sing. Als het een regelmatig werkwoord zou zijn, zou je het vervoegen als:
Sing > singed > singed

Maar dat klopt natuurlijk niet. Het is namelijk:
Sing> sang >sung

Het voordeel van veel onregelmatige werkwoorden is dat ze best vaak voorkomen, en jij misschien onbewust al weet hoe je ze moet vervoegen. Denk maar eens aan het werkwoord to be. Natuurlijk weet je dat dat niet is:
Be > beed > beed

Maar wel het volgende is:
Am/is/are > was/were > been

Vaak kan je ook wel een beetje ‘aanvoelen’ of een werkwoord goed of juist gek klinkt wanneer je de regels van de regelmatige werkwoorden toepast. Vind jij het lastig om die inschatting te maken en maak je vaak foutjes wanneer jij onregelmatige werkwoorden moet vervoegen? Dan heb ik hét perfecte document voor je opgesteld, waarin een groot aantal veel voorkomende onregelmatige werkwoorden zijn opgesteld.

Interesse? Laat een reactie achter op dit bericht of vul het contactformulier in. Dan sturen het super handige document jouw kant op!

⭐️ Nooit meer nadenken over een goede Engelse zin?

Met de online training Improve Your Grammar kun je zelf aan de slag om je grammatica op orde te krijgen. Vervoegingen, werkwoordstijden en woordvolgorde. Zo fijn om deze kennis paraat te hebben. Klik hier voor alle info over deze praktische en duidelijk opgezette online training. Een goede basis is goud!

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *