“Ik heb geen talenknobbel. Dat hoorde ik vroeger op school al en mijn Engels is nooit beter geworden.” Een zin van deze strekking is zo vaak hoe een kennismakingsgesprek begint.
Ben je een echte pro of is je Engels maar zozo?
Het idee dat je een ‘talenknobbel’ nodig hebt om een beetje vlot Engels te kunnen spreken, is zo hardnekkig. Het is een soort overtuiging dat sommige mensen een aangeboren talent hebben voor het leren van talen, terwijl anderen hier moeite mee zouden hebben.
Deze overtuiging weerhoudt veel professionals ervan om zelfs maar te proberen beter Engels te leren spreken, uit angst voor falen of frustratie. Zelfs als hun carrière kansen en mogelijkheden hierdoor velen malen groter worden
Maar hoe zit het nu echt en waarom ben ik er echt van overtuigd dat het hebben van een ‘talenknobbel’ eigenlijk niet zo nodig is.
Heb je een talenknobbel nodig?
Allereerst is het belangrijk te weten dat een taal leren eerder een vaardigheid is dan een aangeboren talent. Net zoals bij het ontwikkelen van andere vaardigheden, zoals sport of muziek, vereist het leren van een taal toewijding en doorzettingsvermogen. Het kost tijd en moeite om vertrouwd te raken met de structuur, het vocabulaire en de uitspraak.
Bovendien is het belangrijk om te snappen dat fouten maken een onvermijdelijk onderdeel is van het leerproces. Zelfs de meest vloeiende sprekers maken af en toe fouten, en dat is helemaal oké. Fouten zijn kansen om te leren en te verbeteren. Door jezelf toestemming te geven om fouten te maken en van hen te leren, kun je zelfvertrouwen opbouwen en je taalvaardigheid verbeteren.
Motivatie en interesse
Een ander aspect van het leren van Engels dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het belang van motivatie en interesse. Mensen die gemotiveerd zijn om Engels te leren vanwege persoonlijke of professionele redenen, zullen over het algemeen sneller vooruitgang boeken dan degenen die gedwongen worden om de taal te leren. Interesse in de cultuur, geschiedenis, literatuur of mensen die de taal spreken, kan een krachtige drijfveer zijn om door te zetten, zelfs als het moeilijk wordt.
Bovendien is het nuttig om te erkennen dat iedereen een unieke leerstijl heeft. Wat voor de ene persoon goed werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Het is belangrijk om verschillende leermethoden en -hulpmiddelen uit te proberen om te ontdekken wat het beste voor jou werkt. Het belangrijkste is om een aanpak te vinden die voor jou werkt en die je gemotiveerd houdt.
Kortom, het idee van een ‘talenknobbel’ is nogal misleidend en kan vooral ontmoedigen. Het vermogen om Engels te leren is niet beperkt tot een selecte groep mensen met aangeboren talent; het is een vaardigheid die kan worden ontwikkeld door toewijding, oefening en een positieve mindset.
Dus als je beter in het Engels wil leren communiceren, dan is dat absoluut mogelijk, of je nu denkt dat je een ‘talenknobbel’ hebt of niet.
TIP
Wil je weten hoe we jou kunnen helpen om beter in het Engels te communiceren? Met meer gemak, impact en zelfvertrouwen? Neem dan snel een kijkje bij ons aanbod dat vooral heel praktijkgericht is. Volg de link naar alle: zakelijk Engels trainingen. Maar je kunt ook direct een – vrijblijvende – afspraak maken door hier te klikken.
LEES MEER OVER:
Graag tips om praktijkgericht Engels te leren.
Bij praktijkgericht kun je denken aan het bestuderen van websites van vergelijkbare bedrijven in het Engels of het luisteren naar podcasts op jouw vakgebied. Het hangt natuurlijk af van jouw ‘praktijk.’