Engels sollicitatiegesprek

Help! Een Engels sollicitatiegesprek!

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek: spannend! Natuurlijk weet je hoe de voorbereiding op het gesprek werkt. Je verdiept je in het bedrijf, bedenkt welke vragen er gesteld kunnen worden en formuleert de antwoorden vast in je hoofd. Maar hoe bereid jij je nu goed voor als het gaat om een Engels sollicitatiegesprek?

3 successtrategieën om je zakelijk Engels een boost te geven

Een Engels sollicitatiegesprek

 
Een Engels sollicitatiegesprek is namelijk net even anders. Omdat het gesprek niet in je moedertaal is, heb je grote kans dat je tijdens het gesprek op zoek moet gaan naar de juiste woorden. Maar je wilt niet als te stuntelig overkomen, toch? Daarom is het handig als je enkele voorbeelden hebt van antwoorden en uitdrukkingen die vaak voorkomen in een Engels sollicitatiegesprek. In dit blog kon je al eerder tips voor antwoorden op 6 veelvoorkomende vragen vinden en vandaag lees je het vervolg met 5 nieuwe vragen!

1. Can you tell me why you have applied for this job?

De openingsvraag! Hierbij kun je kort en bondig vertellen waarom deze vacature jou persoonlijk aansprak. Bedenk of zoek op wat de belangrijkste aspecten van deze baan of van de organisatie zijn en hoe deze aansluiten bij jou interesses. Blijf vooral eerlijk! Een paar voorbeeldzinnen die je kunt gebruiken zijn:

I read that you were looking for someone with [bepaalde kwaliteiten], and I consider myself to be someone who …
I believe that this job is perfect for me, since it …
In my youth / study / current job, I …

2. What interests and hobbies do you have?

Bij deze vraag is je potentiële toekomstige werkgever natuurlijk op zoek naar de interesses en hobbies die van toegevoegde waarde zijn voor de baan waar je op solliciteert. Bedenk daarom met welke van jouw hobby’s en interesses je relevante ervaring hebt opgedaan die je kunt toepassen op deze baan. Enkele handige woorden en zinsdelen die je kunt gebruiken als je over je hobby’s praat in een Engels sollicitatiegesprek zijn:

I (quite) like … / I love … / I enjoy … / I am interested in …

walking, jogging, cooking, playing chess, photography, swimming, travelling, history, languages, gardening, reading

3. Give an example of when you have shown initiative.

Bijvoorbeeld een leiderschapstaak die je hebt gehad of tijdens een grote verantwoordelijkheid die je op je hebt genomen. Omdat dit een concrete gebeurtenis uit het verleden is, moet je niet vergeten om nog even te checken of je de regels van de verleden tijd in het Engels nog goed toepast.

During my job as …, I wanted …
A time when I have clearly shown initiative was when …
A perfect example is the time when I was on the … committee/board and I was responsible for …
In a recent project I participated in, …

4. What distinguishes you from others?

Hierbij kun je nogmaals relateren aan je eigen sterke punten. Maar wat belangrijk is, is dat je aangeeft welke specifieke ervaringen (of combinatie van ervaringen) jij hebt gehad die jou uniek maken of waar je veel van hebt geleerd.

Unlike many other persons, I …
What distinguishes me from others is that I not only … but also …
In contrast to most people, I …
I have very specific experience with …

5. Where do you see yourself in five years time?

Dit is een moeilijke vraag. Iets waar je vooral op in kan gaan bij deze vraag, zijn je passies en ambities en hoe deze baan in je carrièrepad past. Of wellicht zijn er doorgroeimogelijkheden in de baan die je kunt benoemen. Deze vraag is een uitdaging in een Engels sollicitatiegesprek omdat je moet gaan praten over de toekomende tijd. Hier moet je je grammatica dus op aanpassen. Test daarom hier even je kennis over de toekomstige tijd in het Engels!

Waar zou jij echt tegenop zien in een Engels sollicitatiegesprek? Let us know!

📅 Wil je je Engelse sollicitatiegesprek voorbereiden met een professional?

Dat kan! Speciaal hiervoor is de Bite Size Boost, een kort traject van 4 uur om je klaar te stomen voor dat ene belangrijk doel. Volledig ingezoomd op dat wat jij nu nodig hebt. Vol erin en snel resultaat. Klik hier voor meer info of om je meteen aan te melden voor een Bite Size Boost.

Reacties (2)

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *