genderinclusief genderneutraal Engels zakelijk

Genderinclusief schrijven in een Engelse zakelijke context

Het belang van diversiteit en inclusie in het bedrijfsleven is een veelbesproken onderwerp de laatste tijd. Omarmen van diversiteit is niet alleen moreel het juiste om te doen, maar ook nog eens het beste voor je bedrijf! Veel bedrijven hebben diversiteit en inclusie als belangrijke drijfveer voor innovatie, en het blijkt uit onderzoek dat bedrijven die meer divers zijn, ook beter zijn op gebieden als klantgerichtheid, medewerkerstevredenheid en besluitvorming!

BETER IN HET ENGELS COMMUNICEREN?

Ontdek hoe je je zakelijk Engels zo snel mogelijk up-to-speed krijgt voor jouw rol, functie en werksituatie.

Als business professional, ondernemer, werkgever of werknemer is het dus van belang dat je inclusie en diversiteit incorporeert in je bedrijf. Een manier om dit te doen is door genderinclusief te schrijven wanneer je een zakelijke Engelse tekst schrijft. In dit artikel deel ik in 4 stappen met je hoe je dit precies kunt doen. Of het nou gaat om zakelijke voorstellen, brieven naar klanten, of mails naar collega’s. Zo schrijf jij op zakelijk niveau genderinclusief in het Engels!

  1. Noem geen geslacht als dat niet relevant is

Informatie over geslacht is niet vaak relevant in zakelijke context. Toch roepen veel beroepen of functies automatisch een stereotyperend geslacht op. Denk maar eens aan functies als secretaresse of elektricien. Toch is zulke genderinformatie eigenlijk ontzettend irrelevant in zakelijke context. Probeer die irrelevantie toe te passen aan je Engelse formuleringen. Schrijf bijvoorbeeld in plaats van “The secretary will inform her colleagues” juist “The secretary will inform the team”.

  1. Maak geen aannames over geslacht

Mensen gebruiken vaak geslachtsgerelateerde voornaamwoorden zoals ‘hij’ en ‘zij’, zelfs als ze het geslacht van de persoon over wie ze schrijven niet weten of wanneer ze over groepen mensen schrijven die van beide geslachten kunnen zijn. In dit soort situaties kun je kiezen voor genderneutraal taalgebruik. In het Engels wordt singular ‘they’ namelijk veel gebruikt. Het is sinds 2019 zelfs geaccepteerd in Standaard Engels! Kijk maar eens naar het volgende verschil: “The candidate should carefully prepare his presentation.” Het woordje ‘his’ kun je vervangen door ‘their’ “The candidate should carefully prepare their presentation.” Meer weten over het gebruik van singular ‘they’? Lees dan de blog They als genderneutraal woord eens!

  1. Vermijd het gebruik van woorden die geslachtsparen hebben

Sommige woorden hebben geslachtsparen in het Engels. Vaak zijn hiervoor in de plaats ook genderneutrale termen beschikbaar die de betekenis niet veranderen. Overweeg deze te gebruiken. Lees het onderstaande rijtje maar eens:

> Gebruik in plaats van businessman/businesswoman het woord business executive
> Gebruik in plaats van mankind het woord humankind
> Gebruik in plaats van manpower het woord workforce
> Gebruik in plaats van chairwoman/chairman het woord chairperson
> Gebruik in plaats van policeman/policewoman het woord police officer
> Gebruik in plaats van salesman/saleswoman het woord salesperson

  1. Vermijd stereotypen in visuele representatie

Afbeeldingen, illustraties en pictogrammen kunnen stereotypen vaak versterken door mannen in actieve rollen te plaatsen (bijvoorbeeld als bedrijfsleiders) en alleen vrouwen op te nemen in stereotiepe bezigheden (zoals de zorg of als schoonmaker). Streef er dus naar gebruik te maken van beeldmateriaal wat inclusief is en geen gendergevoelige keuzes maakt.

Taal heeft een onmiskenbare invloed op de manier waarop we denken. De woorden die we gebruiken kunnen een goed hulpmiddel zijn voor verandering. Denk daarom na over de manier waarop jij in het Engels in zakelijke context teksten formuleert. Of je nu in een belangrijke vergadering zit, een presentatie houdt, of een mail naar een collega stuurt.

Heb je meer vragen over genderinclusief schrijven in het Engels? Laat een vraag achter in de reacties!

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *