uitspraak van ough-woorden

Enough with the tough ‘ough’: This will guide you through

De uitspraak van ough-woorden. In het Nederlands is het veelal het geval dat de uitspraak van woorden overeenkomt met de schrijfwijze. In het Engels is dit absoluut niet het geval: vaak komt het namelijk voor dat de schrijfwijze van een woord je misleidt van de daadwerkelijke uitspraak. Daarnaast is het ook nog het geval dat bepaalde lettercombinaties op twee, drie, of zelfs meerdere manieren uitgesproken kunnen worden.

Met meer gemak Engels spreken? Zo doe je dat! (Spoiler: je hoeft niet terug de schoolbanken in.)

Klankverandering en betekenis
De oorzaak hiervan is klankverandering. Het Engels bestaat al enorm lang, en door de tijd heen hebben er bepaalde klankveranderingen plaatsgevonden. De klanken van sommige woorden zijn hierdoor veranderd, terwijl de klanken van andere woorden zijn gebleven zoals ze waren.

Daarnaast kan de betekenis een invloed hebben op de uitspraak van een woord. Neem bijvoorbeeld het Engelse woord hiccough, wat uitgesproken wordt als /hikup/. Waarom wordt het dan met -cough geschreven inplaats van een simpele -up? In het verleden vonden mensen hikken lijken op hoesten (to cough). Om deze gelijkenis uit te beelden hebben ze hiccough geschreven op deze manier. Tegenwoordig wordt de versimpelde versie hiccup steeds vaker gebruikt, en beide schrijfwijzen worden nu als correct gezien.

De verschillende uitspraken van ‘ough’
De lettercombinatie –ough heeft in het Engels maar liefst tien (!) verschillende uitspraakvariaties. Als leerder van het Engels kan het moeilijk in te schatten zijn hoe een woord met -ough precies wordt uitgesproken. Allereerst: wat zijn de verschillende uitspraken van deze lettercombinatie precies?

Misschien herinner je je de blog van een aantal weken geleden, “How do I Pronounce Pronunciation?’ Hierin gaf ik ook een weergave van de fonetische spelling. Ter verduidelijking zal ik dat in deze blog weer doen.

Uitspraak van ough-woorden

Fonetische spelling Uitspraak Voorbeelden
/ʌf/ uf – rijmend op puff enough, rough, tough
/ɒf/ of – rijmend op off cough
/aʊ/ au – rijmend op cow plough, bough, drought
/oʊ/ ow – rijmend op toe although, dough, furlough
/ɔː/ oh – rijmend op caught bought, thought
/uː/ uw – rijmend op true through
/ə/ uh – zoals in het Nederlands de -e in je wordt uitgesproken thorough
/əp/ up hicough
/ɒk/ ok – rijmend op dock turlough
/ɒx/ og – zoals Loch Ness lough

Zoals je ziet kan je bij deze woorden niet aan de schrijfwijze herleiden hoe je het precies uitspreekt. Dat geldt niet alleen voor de uitspraak van ough-woorden. Controleer daarom, wanneer je een nieuw woord leert, altijd de uitspraak. Dit kan heel gemakkelijk: wanneer je in Google een woord in de zoekbalk typt gevolgd door ‘pronunciation’ kom je op een veld waar Google het woord vervolgens voor je uitspreekt.

Wil je zelf aan de slag gaan met uitspraken kunnen lezen? Probeer dan jezelf wegwijs te maken met het fonetische alfabet. Ben je benieuwd naar meer uitleg over dit alfabet? Laat een reactie achter!

Wil je verder leren over Engelse uitspraak? Bestel dan het e-boek IMPRESS met je Engelse Uitspraak.

📢 Jouw woordenschat zakelijk Engels vergroten?

Dat kan op een eenvoudige manier met de audiotraining: Improve Your Vocabulary. Een done-for-you training om in 10 minuten per dag jouw zakelijke woordenschat uit te breiden. Voor een professioneel, genuanceerd en gevarieerd vocabulaire. Precies wat jij nodig hebt! Klik hier voor alle info over deze audiotraining. Je zakelijk Engelse woordenschat vergroten was nog nooit zo makkelijk!

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *