English specific purposes

English for specific purposes, ken jij het al?

Vandaag staat in het teken van een theorielesje. Dit keer duiken we niet diep naar een specifiek onderdeel van het zakelijk Engels, maar ga ik je in de algemene zin meer vertellen over een overkoepelende parapluterm waar zakelijk Engels onder valt, namelijk: ‘English for specific purposes’. Door meer over deze term te weten, kun je namelijk op een gerichte manier aan de slag gaan met Engels leren.

Met meer gemak Engels spreken? Zo doe je dat! (Spoiler: je hoeft niet terug de schoolbanken in.)

English for specific purposes

 
Veel mensen weten namelijk niet bewust van het bestaan van ‘English for specific purposes’ af. Hierbij zeg ik ‘niet bewust’, omdat veel mensen het onbewust wel al gebruiken. Met name wanneer je Engels gebruikt voor je werk. Ieder werkveld heeft andere onderwerpen die vaak aan bod komen, bepaalde termen die veel gebruikt worden, en verschillende manier waarop het gebruik van Engels het beste past. Daaruit kun je misschien al opmerken dat ‘algemeen Engels’ (oftewel: general English) in sommige gevallen niet de beste fit is voor een bepaalde situatie.

Denk maar eens aan een aantal verschillende beroepen. In een internationaal ziekenhuis worden andere Engelse woorden en zinnen gebruikt dan piloten en stewards doen wanneer ze aan het werk zijn. Bij vliegtuigen denk je misschien wel aan vakantie: maar reken maar dat je in een hotel, bij een rondleiding op je vakantie, of in een restaurant weer een heel ander soort Engels hoort dan het Engels wat je tijdens je vliegreis tegenkomt.

In de bovenstaande alinea heb ik een aantal subtermen van ‘English for specific purposes’ voorbij laten komen:
– English for medical purposes
– Aviation English
– English for hotel staff
– English for tourism
– English for waiters

Maar er zijn natuurlijk nog veel meer verschillende typen Engels die onder ‘English for specific purposes vallen’, zoals technical English, scientific English, en natuurlijk: business English.

Business English

De kans is erg groot dat ‘business English’ het beste in jouw straatje past. Je leest niet voor niets een blog van Improve Your Business English! En onder business English vallen verschillende onderwerpen waar veel zakelijke professionals dagelijks mee te maken krijgen. Zoals bijvoorbeeld vergaderen, onderhandelen en overtuigen. En natuurlijk ook verschillende sectoren zoals finance en human resources.

Wat je mee kunt nemen na het lezen van dit artikel is dat je, wanneer je bijvoorbeeld zakendoet of te maken krijgt met een andere bedrijfstak, gericht kunt zoeken naar het Engels wat die bedrijfstak het meest gebruikt. Op die manier kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar veelvoorkomende Engelse woorden in die bedrijfstak, en ben jij voorbereid op het gesprek wat je moet gaan volgen of de zaken die je gaat doen!

Heb je vragen over ‘English for specific purposes’, of over een specifiek onderdeel van zakelijk Engels? Laat het weten in de reacties!

🚀 Wil je jouw zakelijk Engels SNEL professionaliseren?

Let us help! Wij leren je graag hoe je beter in het Engels kunt communiceren. Met meer gemak, impact en zelfvertrouwen. Wil je weten hoe? Neem dan snel een kijkje bij ons praktijkgerichte aanbod. Volg de link naar alle: zakelijk Engels trainingen. Of maak direct een – vrijblijvende – afspraak door hier te klikken.

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *