Engelse uitspraak verbeteren

Engelse uitspraak verbeteren: 13 tips

Je hebt de term ‘steenkolenengels’ vast al wel eens gehoord. Dit is de term voor de Engelse uitspraak van Nederlanders, die vaak erg slecht is. Wil jij je Engelse uitspraak verbeteren en van je Nederlandse accent af in je volgende Engelse speech of presentatie? De enige manier om je uitspraak echt goed te verbeteren is door de Engelse taal zo vaak mogelijk te gebruiken. Het spreken met native speakers (moedertaalsprekers) kan hier een grote bijdrage aan leveren.

Maar wat kun je nou doen als je niet met een native kunt oefenen? Geen probleem, er zijn voldoende andere manieren om je uitspraak te verbeteren wanneer je niet als een Hollander wilt klinken. Hier volgen mijn tips om je Engelse uitspraak te verbeteren…

Met meer gemak Engels spreken? Zo doe je dat! (Spoiler: je hoeft niet terug de schoolbanken in.)

13 tips om je Engelse uitspraak te verbeteren

1. Aap de expert na!

Er is geen grotere expert dan de Engelsman zelf. In de media vind je overal Engelssprekenden: zet de Engelse radio aan, kijk TV (bijvoorbeeld BBC) zonder ondertitels, of volg een Engelse serie (via bijvoorbeeld Netflix) zonder ondertiteling. Luister heel goed! Focus je tijdens het luisteren op de uitspraak van het Engels en spreek deze uitspraak na. Zelfs als je (nog) niet weet wat de betekenis is van de woorden, leer je op deze manier de juiste klanken en intonatie, zo kan je goed je Engelse uitspraak verbeteren.

2. Praat… langzamer

Vlug praten versterkt je slechte gewoonten. Ratel niet door in de hoop dat een verkeerde uitspraak dan onopgemerkt blijft, maar probeer juist de rust te vinden. Geef jezelf de tijd om tijdens het praten aandacht te geven aan de uitspraak van de woorden die je gaat gebruiken. Op die manier ben je actief bezig met het herkennen van fouten en het werken naar een betere Engelse uitspraak.

3. Stapje voor stapje

Oefen elke dag een aantal basisklanken uit de Engelse taal. Begin met enkele klanken, dit zijn letters of lettergrepen. Voorbeelden van typisch Engelse klanken zijn de ‘th’ klank als in ‘through’ of ‘think’, de uitspraak van de ‘r’ of de klank van de klinkers. Ga na het oefenen van de enkele klanken over op de uitspraak van het hele woord en gebruik vervolgens de woorden in een zin. Zo ben je elke dag bezig met het verbeteren van je Engelse uitspraak.

4. Luister naar jezelf!

Om te weten waar je moet beginnen met het verbeteren van je Engelse uitspraak, is het belangrijk om je te realiseren op welke punten er nog verbetering te behalen is. De beste manier om daarachter te komen is om je eigen stem op te nemen via je telefoon, iPad, computer of spraakrecorder. Luister goed naar je eigen uitspraak en vergelijk je Engelse uitspraak met die van een native speaker. Probeer te noteren op welke punten jullie uitspraak verschilt zodat je precies weet wat je moet verbeteren, zo kan je goed je Engelse uitspraak verbeteren.

Engelse uitspraak verbeteren - taxa

5. Wees kritisch

Blijf je eigen stem opnemen en tegelijkertijd veel naar native speakers kijken en luisteren. Ga actief op zoek naar verbeterpunten door jezelf te vergelijken met verschillende native speakers en stel doelen voor jezelf: ‘ik wil net zo klinken als …’ of ‘ik ben pas tevreden als aan de Engelse uitspraak van mijn ‘th’ niet meer te horen is dat ik Nederlands ben’. Door het stellen van doelen wordt het leerproces ook leuker, omdat je uiteindelijk echt ergens naartoe werkt.

6. Kijk naar jezelf om je Engelse uitspraak te verbeteren

Praten is een fysieke beweging. Omdat het Engelse taalsysteem andere klanken gebruikt dan het Nederlands, verschilt ook de beweging van de spraakorganen. Ga voor de spiegel staan en kijk wat er met je gezicht gebeurt als je Engels spreekt. Hoe bewegen je mond, je lippen en je tong? Bewegen die op dezelfde manier als die van een native speaker? Film jezelf terwijl je Engels spreekt en kijk het terug om dit te controleren.

7. Oefen in je eentje!

Uitspraakproblemen blijven vaak bestaan omdat je bang bent om fouten te maken en vandaar probeert het Engels zoveel mogelijk te ontwijken. Spreek voordat je de volgende Engelse presentatie hebt zoveel mogelijk hardop als er niemand in de buurt is. In je eentje hoef je ook niet verlegen te zijn en wen je tegelijkertijd aan het spreken van Engels en je eigen Engelse uitspraak. Speel dialogen na. Doe alsof je een buitenlandse zakenrelatie moet zoomen, stel jezelf voor aan een nieuwe klant, geef instructies over een nieuw product of oefen wat je tijdens een vergadering wilt zeggen. Niet vergeten om het hardop te doen!

8. Ga op zoek naar een oefenmaatje

Je Engelse uitspraak verbeteren? Daarbij is het van essentieel belang dat je feedback krijgt! Ga op zoek naar een collega of vriend(in) die ook zijn of haar uitspraak wil verbeteren en werk er samen aan. Een ander herkent vaak fouten in je uitspraak waarvan je zelf niet bewust bent. Spreek af om elkaars fouten te benoemen, neem jullie gesprekken op en geef elkaar ongezouten kritiek. Zo heb je meteen een stok achter de deur en ben je actief bezig met je Engelse uitspraak verbeteren!

Engelse uitspraak verbeteren - plpl

9. Zing eens een liedje!

Leer de tekst van een Engels nummer uit je hoofd en galm mee. Door te zingen leer je ontspannen en zal de uitspraak natuurlijker voelen. Zingen zorgt er ook voor dat je ook werkt aan je klemtoon, zinsritme en intonatie (die bij de Engelse uitspraak verschillen van de Nederlandse uitspraak).

10. Wees je bewust van verschillen in uitspraak

Net zoals het Nederlands verschillende accenten kent, heeft het Engels ook verschillende manieren om dezelfde woorden uit te spreken. Britten spreken bijvoorbeeld in veel gevallen de letter ‘r’ niet uit terwijl Amerikanen dat wel doen. Australisch Engels maakt gebruik van heel andere klinkers dan Brits Engels, waardoor hetzelfde woord compleet anders kan klinken. Raak dus niet verward als je verschillende uitspraken hoort. Kies welk accent jij jezelf aan wilt leren en ga op zoek naar films of series uit het bijbehorende land om de kenmerken van de uitspraak te ontdekken.

11. Oefen de Engelse klanken

Er bestaat een speciaal alfabet waarin elke letter een bepaalde klank beschrijft: het International Phonetic Alphabet (IPA). Dit speciale alfabet kan een handige hulp zijn voor als je je wilt richten op specifieke losse klanken. Zoek op het internet de uitspraak van Engelse klanken op via het IPA en napraten maar! Zo kan je goed je Engelse uitspraak verbeteren.

12. Vergelijk jezelf met andere Nederlanders!

Er zijn een aantal vaste kenmerken van het Engels die lastig zijn voor Nederlanders. Luister goed naar landgenoten die Engels praten om erachter te komen wat veelvoorkomende problemen zijn. Vaak herken je een foute uitspraak bij jezelf minder snel dan bij een ander. Door naar de uitspraak van andere Nederlanders te luisteren kun je nagaan of jij dezelfde fouten maakt. Ik heb vast een mooi voorbeeld voor je gevonden:

13. Engelse uitspraak verbeteren: Blijf oefenen!

Raak met het Engels vertrouwd en je zult merken dat je vanzelf zelfverzekerder wordt tijdens het spreken ervan.

Heel veel succes met het verbeteren van je Engelse uitspraak!

🚀 Wil je jouw zakelijk Engels SNEL professionaliseren?

Let us help! Wij leren je graag hoe je beter in het Engels kunt communiceren. Met meer gemak, impact en zelfvertrouwen. Wil je weten hoe? Neem dan snel een kijkje bij ons praktijkgerichte aanbod. Volg de link naar alle: zakelijk Engels trainingen. Of maak direct een – vrijblijvende – afspraak door hier te klikken.

BewarenBewaren

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *