Engelse spreekvaardigheid

6 tips om je Engelse spreekvaardigheid te verbeteren

Je Engelse spreekvaardigheid gaat over geoefendheid in het spreken, bijvoorbeeld in hoeverre iemand in staat is om vloeiend te spreken zonder al te veel aarzelingen, taalfouten of een verkeerde uitspraak. Een goede Engelse spreekvaardigheid is een belangrijke vereiste voor als jij natuurlijk over wilt komen in het Engels. Spreek jij al bijna als een native of zit jouw spreekvaardigheid meer op het niveau van Louis van Gaal? In dit artikel vind je 6 tips voor het verbeteren van je Engelse spreekvaardigheid, handige trucjes die je zullen helpen om natuurlijker over te komen in het Engels!

Zelf aan de slag om je zakelijk Engels te verbeteren?

6 handige tips

1. Denk hardop…

… en voorkom op die manier stiltes! Spreek tijdens het nadenken je gedachten hardop uit, zodat je gesprekspartner weet dat je bezig bent met het zoeken naar woorden. Hartstikke normaal voor iemand voor wie Engels een tweede taal is! Daarnaast voorkom je er ook nog eens ongemakkelijke stiltes mee. Een voorbeeld van zo’n gedachtegang is:
That’s a difficult question. I don’t even know if I could explain it in my own language. Let me think… Klinkt niet gek, hè?

2. Dunglish?

Maar wat nu als je écht niet op de juiste vertaling of uitleg kan komen? Een letterlijke vertaling van Nederlandse concepten pakt regelmatig verkeerd uit, dus dat raad ik je echt af. Gebruik gewoon een Nederlands woord, en leg dan uit wat het ongeveer betekent.
In my language we say cosy, which means something like a place with happiness, luck, and warmth.

3. Herhaal je zinnen

– maar dan net op een andere manier! Zo voorkom je stiltes en kun je nog iets langer nadenken over wat je daarna wilt gaan zeggen. En… het klinkt helemaal niet raar! Let maar eens op in alledaagse gesprekken: iets meerdere keren zeggen op een net iets andere manier gebeurt ontzettend vaak en voelt misschien zelfs wel natuurlijk aan.
It’s a kind of business, a sort or corporate facility.

4. Beginner? Blijf dan bij eenvoudige onderwerpen

Als je nog niet veel geoefend hebt met Engelse spreekvaardigheid of nog niet bekend bent met de taal, kun je proberen een gesprek zo te leiden dat het gaat over dingen waar jij veel over kunt vertellen. Eenvoudige onderwerpen zoals het weer, hobby’s of werk, of een onderwerp waar jij veel vanaf weet (ook in het Engels). Door veel Engels te spreken raak je ermee vertrouwd, en als die basis er eenmaal is kun jij je Engelse spreekvaardigheid verder verbeteren.

5. De basis al onder de knie? Daag jezelf uit!

Zolang jij geen stappen buiten je comfort zone durft te zetten, is er ook geen ruimte voor verbetering. Daarom zul jij jezelf moeten uitdagen als je jouw Engelse spreekvaardigheid wilt verbeteren. Hoe? Spreek net iets sneller, zeg net iets meer, probeer op een net iets moeilijker onderwerp in te gaan. Een mooie uitdaging is om in elk Engels gesprek iets te zeggen wat je anders niet zou durven zeggen (vanwege de taalbarrière of je spreekvaardigheid), en je zult jezelf zien groeien!

6. Train jezelf om in het Engels te denken

Als je al je Engelse zinnen in je hoofd rechtstreeks vertaalt vanuit het Nederlands, zullen er onnodige stiltes vallen en komen er vaak ook nog eens kromme zinnen uit vanwege de andere zinsvolgorde in het Engels. Probeer daarom in het Engels te denken! Je kunt dit oefenen tijdens alledaagse bezigheden zoals tijdens de boodschappen, in de file of als je naar het station loopt.

Dit zijn allerlei manieren waarop je zelf aan de slag kunt met het verbeteren van jouw Engelse spreekvaardigheid. Wil je toch een extra steuntje in de rug? Een handig hulpmiddel waar jij je aan vast kunt houden?

🚀 Hoe jij jouw zakelijk Engels SNEL kunt professionaliseren?

Let us help! Wij leren je graag hoe je beter in het Engels kunt communiceren. Met meer gemak, impact en zelfvertrouwen. Wil je weten hoe? Neem dan snel een kijkje bij ons praktijkgerichte aanbod. Volg de link naar alle: zakelijk Engels trainingen. Of maak direct een – vrijblijvende – afspraak door hier te klikken.

Reacties (4)

 1. 1. Denk hardop
  2. Oefen jezelf om in het engels te denken

  Ik heb moeite met de volgorde als ik in zinnen praat en ik weet vaak de betekenis niet waardoor er juist stiltes vallen.

  • Hallo Patty, dank voor je toevoeging. Dat zijn goede tips!
   Mbt de volgorde kun je dat ’technisch’ aanpakken door de grammatica goed te leren (staat ook in mijn boek Master Your Business English) of je kunt veel hardop lezen, waardoor het op een natuurlijkere manier gaat. Doordat het Engels en het Nederlands zo veel op elkaar lijken, ben je snel geneigd om Engelse woorden in te vullen in een Nederlandse zin en dat afleren komst best wat moeite.
   En mbt de woorden: schrijf elk woord dat je hoort en niet kent op, zoek later de betekenis op, bijvoorbeeld op bab.la en maak er een gewoonte van die woorden regelmatig door te nemen, zo verbeter je in een razend tempo de voor jou relevante woordenschat.
   Groet, Anneke

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *