Zo maak je jouw Engelse presentatie tot een succes

Een Engelse presentatie houden is vaak nog wat lastiger dan een Nederlandse presentatie houden. En zelfs een goede Nederlandse presentatie houden is al lastig! Hoe uit je jouw ideeën in het Engels zodat jouw luisteraars ze precies ontvangen op de manier waarop jij dat wilt?

Of het nu om een uitgebreide Engelse presentatie gaat of om een korte pitch, in beide gevallen moet je anderen aanspreken en overtuigen in een taal waarmee je niet vertrouwd bent. Gebruik deze tips om een onvergetelijke presentatie neer te zetten!

1. Bereid je Engelse presentatie goed voor

Je weet waarschijnlijk al dat het onderwerp van je presentatie en het publiek een grote invloed hebben op de manier van presenteren. Maar weet je ook dat je je Engelse woordkeuze hierop moet aanpassen?

Hoe sluit ik aan bij mijn luisteraars?
Als je wilt dat je Engelse presentatie juist overkomt, moet je een inschatting maken van de mate waarin je luisteraars het Engels beheersen. Aan de hand daarvan kun je beslissen of je vooral makkelijke woorden moet gebruiken, of juist gebruik kan maken van moeilijkere vaktermen tijdens je presentatie.

Hoe bereid ik mijn onderwerp voor in het Engels?
Zorg ervoor dat je de juiste Engelse vertaling van belangrijke woorden in je presentatie goed in je hoofd hebt zitten. Om deze vertaling op te zoeken, kun je een website als bab.la of Interactive Terminology for Europe gebruiken. Hier kun je de woorden in de context vinden, zo weet je zeker dat je het juiste woord gebruikt.

2. Wees zelfverzekerd tijdens je presentatie

… Of tenminste: probeer het! Echt goed presenteren lukt pas als je jezelf er ook goed bij voelt. In een Engelse presentatie kan onzekerheid over je uitspraak er al snel voor zorgen dat je je niet comfortabel voelt.

Hoe verbeter ik mijn uitspraak?
Heb je het idee dat je geen vlekkeloze uitspraak hebt? Begin met het opnemen van je stem en vergelijk dit met een native speaker om te controleren op welke vlakken het beter kan. Het kan ook helpen om de hulp van iemand anders in te schakelen. Vraag iemand om feedback, een ander herkent namelijk vaak fouten die jij onbewust maakt. Als je bang bent dat je Engelse uitspraak de kwaliteit van de tekst in de weg staat, lees je hier 13 eenvoudige tips om je uitspraak te verbeteren.

Twijfel je over de uitspraak van een woord?
Luister dan naar de correcte Engelse uitspraak op het internet! Hiervoor kun je deze site gebruiken.

3. Lichaamstaal tijdens het presenteren

Lichaamstaal kan je Engelse presentatie maken of breken. Door je houding kun je namelijk een groot stuk zekerheid, of juist onzekerheid, overbrengen. Met de juiste houding maak jij jouw Engelse presentatie dus nóg beter. In onderstaande video wordt uitgelegd wat een juiste houding is:

4. Stop een persoonlijk element in je presentatie

Onderscheid jezelf van een standaard business praatje door je presentatie persoonlijk te maken. ‘Echte’ verhalen maken je presentatie pas echt interessant. Luisteraars zijn geïnteresseerd in deze verhalen, waardoor je je luisteraars pas echt weet te interesseren.

Duidelijk maken dat iets je persoonlijke mening is?
Speaking personally,…
In my eyes,…
I believe that…
From my point of view, ..
I would say that…
It seems to me that…
My own feeling on the subject is that…
I hold the opinion that…
I dare say that…

5. Presenteer een voorbeeld

Een plaatje of grafiek geven vorm aan je verhaal. Je luisteraars kunnen hierdoor zien wat je daadwerkelijk bedoelt; en een plaatje in combinatie met uitleg leidt tot een beter begrip. Onthoud: beelden zeggen meer dan woorden en zijn daarom de ideale aanvulling!

Een grafiek presenteren?
Met deze termen en zinnen kun je vol zelfvertrouwen je grafiek uitleggen in je Engelse presentatie:

This graph indicates …
The figures in this table show…
This model shows…
This table represents…

The horizontal/vertical axis shows…
The broken/solid/dotted line indicates…
The curve represents…
The blue column indicates…
The shaded area represents…

It increased a little / moderately / significantly / considerably.
It increased slowly / gently / rapidly / suddenly / dramatically.
A slow / gradual / steady / sharp / sudden / dramatic increase.

+ plus (and)
– minus (take away)
x multiplied by (times)
÷ divided by
= equals (is)
. point
% percent

6. Gebruik kernwoorden

Neem een paar aantal simpele kernwoorden voor je Engelse presentatie en herhaal die telkens (maar niet te vaak natuurlijk). Door deze kernwoorden te herhalen is de kern van je presentatie niet te missen voor je publiek. Je onthoudt zelf precies wat je wilt vertellen, en het maakt het voor het publiek ook handiger om de presentatie te onthouden.

7. Presenteer met humor

Lachen vermindert stress! Zo voelen je luisteraars zich relaxter en staan ze meer open voor wat je te verteller hebt. Als voorzetje heb ik in een eerder artikel een aantal zakelijke ‘ijsbrekers’ op een rijtje gezet die makkelijk aansluiten op een presentatie. Liever je eigen grappen bedenken? In dit filmpje vind je ideale tips over hoe je humor afstemt op je publiek:

8. Sluit je presentatie af met een krachtige conclusie

Het einde van je presentatie is het laatste wat potentiële klanten of partners van je onthouden. Bedenk een knallende afsluiting! Een indrukwekkende quote die je kerngedachte ondersteunt of een verrassend feitje kunnen een mooi einde voor je verhaal vormen.

Nog meer halen uit je presentatie?

‘IMPRESS met je Engelse presentatie – In 10 stappen naar een fabulous presentatie in het Engels’ geeft je een eenvoudige handleiding voor de perfecte Engelse presentatie. Je vindt er onder andere de meest gemaakte fouten en handige voorbeeldzinnen. Klik hier om het e-boek te bestellen.

Om de laatste tip maar gelijk zelf in praktijk te brengen, een mooie quote om over na te denken: “All the great speakers were bad speakers at first.” – Ralph W. Emerson. Eens?

Zou je mijn blog willen delen via de knoppen onder dit artikel?

Geef een reactie