Knowledge, money or happiness?

Wat vind jij het belangrijkste in het leven? Kennis, geld of geluk – ofwel knowledge, money or happiness? Deze drie woorden zijn misschien in het ‘echte’ leven wel ontzettend verschillend, op taalkundig niveau hebben ze meer met elkaar gemeen dan je denkt. Het zijn namelijk Engelse ontelbare naamwoorden: woorden die geen meervoudsvorm hebben. Help – hoe werkt dat?

BETER IN HET ENGELS COMMUNICEREN?

Ontdek hoe je je zakelijk Engels zo snel mogelijk up-to-speed krijgt voor jouw rol, functie en werksituatie.

Engelse ontelbare naamwoorden: de regels

Two happinesses ? Eight knowledges? A money? Daar heb je als het goed is nog nooit van gehoord. De kenmerken van Engelse ontelbare naamwoorden zijn namelijk dat ze geen meervoudsvorm hebben, en dat ze niet gebruikt kunnen worden in combinatie met een lidwoord (a, an of the).
Engelse ontelbare naamwoorden kunnen worden ingedeeld in een aantal hoofdgroepen:
– Woorden die een activiteit aangeven: travel, work, homework
– ‘Informatie’ woorden: advice, information, knowledge, research
– Woorden die een algemene groep aangeven: accommodation, baggage, furniture, money, traffic, weather, fruit, education
– Vloeistoffen en gassen: water, air
– Materialen en substanties: wood, rice, salt, pasta
– Gevoelens: happiness, love
– Schoolvakken: geography, history, economics, physics

Engelse ontelbare naamwoorden: hoe ga je ermee om?

Er zijn dus twee regels voor Engelse ontelbare naamwoorden: ze hebben geen meervoud en geen lidwoord. Maar hoe gebruik je ze dan? Hier volgen mijn drie tips:

1. Gebruik ‘some’ of ‘a piece of’ als je een bepaalde hoeveelheid wilt aangeven. Stel, je wilt iemand vertellen dat je diegene informatie of advies wilt geven. Dan kun je niet zeggen: ‘I will give you an information’, of ‘I will give you advices’. Wat je wel kunt zeggen is: ‘I will give you some information’ en ‘I will give you a piece of advice’.

2. Gebruik hetzelfde woord voor enkelvoud en meervoud! Omdat het woord maar in één vorm beschikbaar is, is dat automatisch de enkelvoudsvorm én de meervoudsvorm. Vaak proberen mensen er toch een –s achter te plakken, maar dit is altijd fout! Een voorbeeld is: ‘I have not read all research on vegetarian food yet’ (en dus géén researches).

3. Gebruik een ontelbaar naamwoord altijd in combinatie met een enkelvoudvorm van het werkwoord. Vooral bij ontelbare naamwoorden die op een –s eindigt, wordt al snel gedacht dat het een meervoudsvorm is. Een voorbeeld is de volgende zin: Physics are very boring. Dit is dus fout! Physics, natuurkunde, is een ontelbaar naamwoord (schoolvak) en wordt dus met een enkelvoudvorm geschreven. De juiste zin is dus: Physics is very boring.

Best pittig, die Engelse grammatica. Waar heb jij moeite mee? Laat het weten in een reactie zodat ik weet met welke blogs ik je kan helpen!

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *