engelse ontelbare naamwoorden

Knowledge, money or happiness?

Wat vind jij het belangrijkste in het leven? Kennis, geld of geluk – ofwel knowledge, money or happiness? Deze drie woorden zijn misschien in het ‘echte’ leven wel ontzettend verschillend, op taalkundig niveau hebben ze meer met elkaar gemeen dan je denkt. Het zijn namelijk Engelse ontelbare zelfstandige naamwoorden: woorden die geen meervoudsvorm hebben. Help – hoe werkt dat?

Met meer gemak Engels spreken? Zo doe je dat! (Spoiler: je hoeft niet terug de schoolbanken in.)

Engelse ontelbare zelfstandige naamwoorden

Engelse ontelbare zelfstandige naamwoorden: de regels

Two happinesses ? Eight knowledges? A money? Daar heb je als het goed is nog nooit van gehoord. De kenmerken van Engelse ontelbare zelfstandige naamwoorden zijn namelijk dat ze geen meervoudsvorm hebben, en dat ze niet gebruikt kunnen worden in combinatie met een lidwoord (a, an of the).

Engelse ontelbare zelfstandige naamwoorden kunnen worden ingedeeld in een aantal hoofdgroepen:
– Woorden die een activiteit aangeven: travel, work, homework
– ‘Informatie’ woorden: advice, information, knowledge, research
– Woorden die een algemene groep aangeven: accommodation, baggage, furniture, money, traffic, weather, fruit, education
– Vloeistoffen en gassen: water, air
– Materialen en substanties: wood, rice, salt, pasta
– Gevoelens: happiness, love
– Schoolvakken: geography, history, economics, physics

Engelse ontelbare zelfstandige naamwoorden: hoe ga je ermee om?

Er zijn dus twee regels voor Engelse ontelbare zelfstandige naamwoorden: ze hebben geen meervoud en geen lidwoord. Maar hoe gebruik je ze dan? Hier volgen mijn drie tips:

1. Gebruik ‘some’ of ‘a piece of’ als je een bepaalde hoeveelheid wilt aangeven. Stel, je wilt iemand vertellen dat je diegene informatie of advies wilt geven. Dan kun je niet zeggen: ‘I will give you an information’, of ‘I will give you advices’. Wat je wel kunt zeggen is: ‘I will give you some information’ en ‘I will give you a piece of advice’.

2. Gebruik hetzelfde woord voor enkelvoud en meervoud! Omdat het woord maar in één vorm beschikbaar is, is dat automatisch de enkelvoudsvorm én de meervoudsvorm. Vaak proberen mensen er toch een –s achter te plakken, maar dit is altijd fout! Een voorbeeld is: ‘I have not read all research on vegetarian food yet’ (en dus géén researches).

3. Gebruik een ontelbaar zelfstandig naamwoord altijd in combinatie met een enkelvoudvorm van het werkwoord. Vooral bij ontelbare zelfstandige naamwoorden die op een –s eindigen, wordt al snel gedacht dat het een meervoudsvorm is. Een voorbeeld is de volgende zin: Physics are very boring. Dit is dus fout! Physics, natuurkunde, is een ontelbaar zelfstandig naamwoord (schoolvak) en wordt dus met een enkelvoudvorm geschreven. De juiste zin is dus: Physics is very boring.

Best pittig, die Engelse grammatica. Waar heb jij moeite mee? Laat het weten in een reactie zodat we je in een volgend blog kunnen helpen!

⭐️ Nooit meer nadenken over een goede Engelse zin?

Met de online training Improve Your Grammar kun je zelf aan de slag om je grammatica op orde te krijgen. Vervoegingen, werkwoordstijden en woordvolgorde. Zo fijn om deze kennis paraat te hebben. Klik hier voor alle info over deze praktische en duidelijk opgezette online training. Een goede basis is goud!

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *