engelse bijvoeglijke naamwoorden

Powerful words: Engelse bijvoeglijke naamwoorden

Kijk eens naar de volgende zin: I bought his German, beautiful, red, big car. Wat vind je daarvan? Vind je dat er iets niet lekker loopt in die zin, maar kun je niet zo goed aanwijzen waar het mis gaat? Geen zorgen: dat betekent waarschijnlijk dat je het Engels goed beheerst. Zie je niks geks? Dan wil ik je een kleine hint geven: het gaat over de Engelse bijvoeglijke naamwoorden. Nog steeds niets? Dat maakt niet uit. Officieel is er namelijk niets mis met de zin.

Zelf aan de slag om je zakelijk Engels te verbeteren?

Engelse bijvoeglijke naamwoorden

Maar hoe zit dat dan?

Een bijvoeglijk naamwoord is een woord dat de kenmerken van een zelfstandig naamwoord beschrijft, om het woord zo meer kracht bij te zetten. Voorbeelden van Nederlandse bijvoeglijke naamwoorden zijn geweldig, heerlijk of briljant. Door bijvoeglijke naamwoorden kun je zaken beter beschrijven, of gevoelens beter uitdrukken.

Soms word je enthousiast, en gebruik je meerdere bijvoeglijke naamwoorden in een zin. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de voorbeeldzin in dit artikel. Maar heb je wel eens nagedacht over de volgorde waarop jij Engelse bijvoeglijke naamwoorden in een zin zet?

Oké, er zijn geen officiële regels voor de volgorde van Engelse bijvoeglijke naamwoorden. Je kunt het dus eigenlijk niet fout doen. Maar als je in de praktijk kijkt, lijkt er toch een voorkeur te zijn voor een bepaalde volgorde. Dat zorgt ervoor dat het vaak raar klinkt als je een andere volgorde gebruikt.

De volgorde

Over het algemeen gaat de volgorde van Engelse bijvoeglijk naamwoorden zo:
1. Lidwoord, bezittelijk voornaamwoord, aanwijzend voornaamwoord (a, your/my/her, this)
2. Woorden die een mening uitrdukken (wonderful, nice, terrible)
3. Grootte (small, big)
4. Vorm (round, square, rectangular)
5. Age (young, old)
6. Colour (red, blue, grey)
7. Origin (Dutch, French, Chinese)
8. Material (cotton, rubber, plastic)
9. Bijwoorden die een soort beschrijven (golfing jacket, running shoes)

Een lange lijst! Maar gelukje voor jou: meestal worden er niet meer dan drie Engelse bijvoeglijke naamwoorden gebruikt bij een zelfstandig naamwoord.

Hoe meer jij weet over Engelse grammatica, hoe beter en professioneler je zakelijke teksten worden. En, snap je nu waarom sommige mensen de voorbeeldzin aan het begin van dit artikel niet goed vinden klinken? Volgens de onofficiële regels gaat het namelijk zo: I bought his beautiful, big red German car.

Wat vind jij: klinkt de tweede zin beter dan de eerste?

⭐️ Nooit meer nadenken over een goede Engelse zin?

Met de online training Improve Your Grammar kun je zelf aan de slag om je grammatica op orde te krijgen. Vervoegingen, werkwoordstijden en woordvolgorde. Zo fijn om deze kennis paraat te hebben. Klik hier voor alle info over deze praktische en duidelijk opgezette online training. Een goede basis is goud!

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *