Powerful words: bijvoeglijke naamwoorden

Kijk eens naar de volgende zin: I bought his German, beautiful, red, big car. Wat vind je daarvan? Vind je dat er iets niet lekker loopt in die zin, maar kun je niet zo goed aanwijzen waar het mis gaat? Geen zorgen: dat betekent waarschijnlijk dat je het Engels goed beheerst. Zie je niks geks? Dan wil ik je een kleine hint geven: het gaat over de Engelse bijvoeglijke naamwoorden. Nog steeds niets? Dat maakt niet uit. Officieel is er namelijk niets mis met de zin.

BETER IN HET ENGELS COMMUNICEREN?

Ontdek hoe je je zakelijk Engels zo snel mogelijk up-to-speed krijgt voor jouw rol, functie en werksituatie.

Maar hoe zit dat dan?

Een bijvoeglijk naamwoord is een woord dat de kenmerken van een zelfstandig naamwoord beschrijft, om het woord zo meer kracht bij te zetten. Voorbeelden van Nederlandse bijvoeglijk naamwoorden zijn geweldig, heerlijk of briljant. Door bijvoeglijke naamwoorden kun je zaken beter beschrijven, of gevoelens beter uitdrukken.

Soms word je enthousiast, en gebruik je meerdere bijvoeglijke naamwoorden in een zin. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de voorbeeldzin in dit artikel. Maar heb je wel eens nagedacht over de volgorde waarop jij Engelse bijvoeglijke naamwoorden in een zin zet?

Oké, er zijn geen officiële regels voor de volgorde van Engelse bijvoeglijke naamwoorden. Je kunt het dus eigenlijk niet fout doen. Maar als je in de praktijk kijkt, lijkt er toch een voorkeur te zijn voor een bepaalde volgorde. Dat zorgt ervoor dat het vaak raar klinkt als je een andere volgorde gebruikt.

Over het algemeen gaat de volgorde van Engelse bijvoeglijk naamwoorden zo:

1. Lidwoord, bezittelijk voornaamwoord, aanwijzend voornaamwoord (your, my, her, a, this)
2. Woorden die een mening uitrdukken (wonderful, nice, terrible)
3. Grootte (small, big)
4. Vorm (round, square, rectangular)
5. Age (young, old)
6. Colour (red, blue, grey)
7. Origin (Dutch, French, Chinese)
8. Material (cotton, rubber, plastic)
9. Bijwoorden die een soort beschrijven (golfing jacket, running shoes)

Een lange lijst! Maar gelukje voor jou: meestal worden er niet meer dan drie Engelse bijvoeglijke naamwoorden gebruikt bij een zelfstandig naamwoord.

Hoe meer jij weet over Engelse grammatica, hoe beter en professioneler je zakelijke teksten worden. En, snap je nu waarom sommige mensen de voorbeeldzin aan het begin van dit artikel niet goed vinden klinken? Volgens de onofficiële regels gaat het namelijk zo: I bought his beautiful, big red German car.

Wat vind jij: klinkt de tweede zin beter dan de eerste?

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *