62 tips

Zakelijk Engels verbeteren: 63 tips

Is het tijd om in actie te komen en ‘zakelijk Engels verbeteren’ bovenaan je prioriteitenlijst te zetten? Hier volgt een lijst met mijn 63 tips. Have fun and good luck!

Met meer gemak Engels spreken? Zo doe je dat! (Spoiler: je hoeft niet terug de schoolbanken in.)

1. Zoek uit wat je huidige niveau is

Dit kun je doen door een gratis zelftest in te vullen op internet, bijvoorbeeld op de website van het Exam English. Het vaststellen van je eigen niveau zorgt ervoor dat je kunt bepalen van waaruit je je zakelijk Engels verder kan gaan verbeteren.

Is de conclusie dat er nogal wat rammelt aan jouw basis? Begin dan vandaag nog aan onze online training Improve your Grammar, die je in je eigen tempo volgt om dé perfecte basis voor je zakelijk Engels te creëren: ➡️ Training: IMPROVE YOUR GRAMMAR.

2. Stel jezelf een taaldoel

Het stellen van een doel geeft je een richtlijn tijdens het leren. Weten waar je mee bezig bent en wat je wilt bereiken vergemakkelijkt het verbeteren van je Engels.

3. Maak je doelen praktisch en haalbaar

Het gevaar van te grote doelen is dat ze moeilijker te bereiken zijn, waardoor je de motivatie om je Engels te verbeteren snel kunt kwijtraken. Het is makkelijker om kleinere doelen op te stellen. Wees concreet met het opstellen van je doelen. Op die manier heb je altijd duidelijk wat je wilt bereiken binnen een bepaalde periode.

4. Leer elke dag minstens 10 nieuwe woorden

Gebruik een krant om nieuwe woorden op te zoeken. Dit is een goed voorbeeld van een praktisch en haalbaar doel. Tien woorden op een dag is niets vergeleken met de honderden woorden die je op een dag uitspreekt. Toch heb je op deze manier binnen een maand maar liefst 300 nieuwe woorden geleerd en ben je elke dag bezig met zakelijk Engels leren.

Vind je woorden te simpel? Je kunt ook 10 uitdrukkingen per dag leren! In deze video vind je bijvoorbeeld 1000 (!) veelgebruikte Engelse uitdrukkingen:

5. Schrijf de 10 nieuwe woorden op

Als je woorden opschrijft, zorg je ervoor dat je ze beter onthoudt. Als je het te lastig vindt om dit zelf te doen, hebben wij knip en klaar een mooie training voor je: ➡️ IMPROVE YOUR VOCABULARY.

6. Maak 10 zinnen met de 10 nieuwe woorden

(Gebruik zonodig Google). Het maken van een zin helpt je om na te denken in welke context deze woorden het best gebruikt kunnen worden.

7. Zeg deze 10 zinnen hardop

Op deze manier leer je niet alleen de nieuwe woorden, je oefent ook de uitspraak van de nieuwe woorden. Je onthoudt woorden beter als je er direct mee aan de slag gaat door ze op te schrijven en ermee te oefenen.

8. Stop het blaadje met deze zinnen in je zak en lees ze na als je even tijd hebt

Door de zinnen met de nieuwe woorden te herhalen zul je merken dat je de woorden binnen no time kent.

engels verbeteren - quote 1

9. Maak er een gewoonte van om dit dagelijks te doen

Leren werkt het best als je er een systeem voor hebt. Door dit elke dag te herhalen, zal het leren je een stuk makkelijker afgaan.

10. Lees Engelse boeken, maar kies wel een boek dat je interessant vindt

Een taal leer je vooral door er veel mee bezig te zijn. Dit kun je onder andere doen door veel Engelse boeken te lezen, maar let hierbij wel op het niveau. Een voordeel van het lezen van Engelse boeken is dat je onbewust constant in aanraking bent met juiste grammatica en zinsopbouw. Om het leuk te houden voor jezelf is het belangrijk een boek uit te kiezen dat je interessant vindt.

11. Kijk Engelse films, maar zonder ondertiteling!

Houd je niet van boeken lezen? Kies dan voor films kijken. Ook hierbij geldt dat je door simpelweg te luisteren en het verhaal te volgen steeds meer leert over de Engelse taal. En is het toch te moeilijk zonder ondertiteling? Zet de ondertiteling dan eens aan in het Engels in plaats van het Nederlands, daardoor kom je net iets meer in aanraking met de Engelse taal.

12. Kijk het nieuws eens op CNN of de BBC

Het nieuws bijhouden en ook nog eens je Engels verbeteren, zo vang je twee vliegen in één klap! Een voordeel van het nieuws is dat de beelden je vaak heel goed kunnen helpen met begrijpen wat er gezegd wordt, dus juist als je Engels lastig vindt kan je hiermee je zakelijk Engels verbeteren.

13. Draag een zakwoordenboekje bij je of installeer een app

Deze kleine hulpmiddelen kunnen je in hele korte tijd (bijvoorbeeld een kwartiertje wachten in de rij) helpen je zakelijk Engels te verbeteren. Quizzen of spelletjes zijn een geweldig hulpmiddel wanneer je je Engels wil verbeteren. De Appstore en de Playstore staan vol met dit soort apps! Voorbeelden zijn de apps Duolingo of Babbel.

14. Maak gebruik van alle apps die er zijn

Elke app zal een andere manier van leren hebben. Door alle apps te gebruiken, kom je erachter op welke manier jij het beste Engels leert.

15. Lees stripverhalen in het Engels

Je favoriete stripverhaal bestaat vast en zeker ook in een Engelssprekend land. Ga eens langs de plaatselijke boekhandel of zoek op internet op waar je de Engelse versie van je stripboek kunt bestellen.

Engels verbeteren - quote 2

16. Ga actief met de taal om

Hoe meer aandacht je aan het leren zult besteden, hoe beter het zal gaan. Probeer de taal actief in elk aspect van je leven te betrekken.

Liever binnen een korte tijd je zakelijke Engels op orde krijgen? Volg dan een spoedcursus.

17. Praat in het Engels tegen jezelf, in de spiegel

(Ik meen het!). Het klinkt misschien raar om tegen jezelf te praten in de spiegel, maar dit helpt om eraan te wennen jezelf Engels te zien en horen spreken.

18. Zoek een taalbuddy

(bijvoorbeeld een Britse of Amerikaanse student die Nederlands leert). Er zijn genoeg studenten die in Nederland verblijven voor hun uitwisseling. Zij kunnen je ook helpen met je Engels verbeteren. Vaak zijn studenten ook nog eens op zoek naar iemand die hen Nederlands leert, dus zo kunnen jullie elkaars fouten verbeteren en elkaar helpen.

19. Chat in het Engels

Schrijven is net zo belangrijk als spreken! Leer jezelf een juiste spelling aan door in het Engels te chatten. Er zijn zeer veel verschillende internetsites die gericht zijn op internationaal chatten en daarmee onbewust op het verbeteren van jouw Engels.

20. Durf fouten te maken

Wees niet bang om fouten te maken, want juist door een paar keer de mist in te gaan weet je ook hoe het niet moet.

21. De meeste mensen zijn behulpzaam, laat ze helpen

Vraag in je omgeving actief naar hulp! Een fout die direct verbeterd wordt is immers fijner dan een fout die continu herhaald wordt zonder dat iemand er wat van zegt.
Zakelijk Engels leren doe je met behulp van anderen. Net zo leuk ook!

Joehoe. Deze tip. Must do!

22. Wees niet bang voor je grammaticaboek

Grammatica is minstens zo belangrijk als woordenkennis. Kijk alle regeltjes nog eens door om er zeker van te zijn dat je de werkwoordstijden, vervoegingen en werkwoordsvormen juist gebruikt.

23. Leer de vertaling van de dingen om je heen, plak er zo nodig een post-it op

Eén post-it op de koelkast zorgt ervoor dat je er meerdere malen per dag aan herinnerd wordt dat het Engelse woord voor raam ‘window’ is. Een makkelijke manier om bezig te zijn met je Engels verbeteren zonder dat het al te veel moeite kost. Als je eenmaal de basis hebt gehad, kun je op zoek naar specifiekere woorden in je huis. Ken je bijvoorbeeld het Engelse woord voor raamkozijn al?

Engels verbeteren - quote 3

24. Lees bewust!

Daarmee bedoel ik: als je een Engels boek leest, houd dan een notitieboekje bij de hand om nieuwe woorden te noteren. Zoek deze woorden ook op. Leer deze woorden uit je hoofd 🙂 Vertaal ook eens een stukje. Let daarbij vooral op de verschillende zinsconstructies. Waar zet je welk woord en weet je ook waarom?

25. Schrijf in het Engels

Practice makes perfect! Schrijf je to-do-lijstje of je boodschappenlijstje eens in het Engels.

26. Kijk naar Engelstalige filmpjes op YouTube

Er staan zo veel verschillende filmpjes op YouTube, dat er altijd wel iets is waar jij interesse in hebt. Zoek deze op en begin je dag met vijf minuten van een Engels filmpje. Ook een goede manier om zakelijk Engels te leren.

27. Speel Wordfeud in het Engels

Op deze manier leer je op een leuke manier steeds meer Engelse woorden. Een highscore halen in de Engelse versie van Wordfeud is een hele nieuwe uitdaging, probeer het maar eens!

28. Lees de gebruiksaanwijzing van een nieuwe aankoop eerst in het Engels

Bijna elke gebruiksaanwijzing bevat wel een Engelse uitleg. Lees eerst deze door, en controleer daarna met de Nederlandse versie of je de tekst goed snapte.

Instant boost gegarandeerd!

29. Leer de onregelmatige werkwoorden echt uit je hoofd

Het is even stampen, maar dan zitten ze ook goed in je hoofd en hoef je je hierna nooit meer zorgen te maken over het juiste gebruik van het werkwoord.

30. Verzin een verhaal in het Engels

Denk en schrijf in het Engels en ga op zoek naar de leukste Engelse uitdrukkingen.

31. Luister bewust naar Engelstalige muziek

Focus je op de tekst van een nummer in plaats van op de muziek, bijvoorbeeld door op YouTube de lyrics van een nummer op te zoeken. Zo kun je je zakelijk Engels verbeteren terwijl je bezig bent met iets wat je leuk vindt!

32. Herhaal, herhaal, herhaal

Repetition is key!

33. Boekclub

Vorm zelf een boekclub met een aantal vrienden of sluit je aan bij een online book club. Stel vragen, doe mee aan discussies en communiceer met anderen in het Engels. Omdat je de mensen niet persoonlijk kent bij een online book club is het misschien makkelijker voor je om deel te nemen aan het gesprek, en doe je echt veel ervaring op. Een aantal suggesties: de Online Book Club, de Book Club van Richard & Judy (erg leuk!) en niet te vergeten Oprah’s Book Club. Briljant natuurlijk.

34. Denk in het Engels

Het is even omschakelen, maar als je jezelf gaat aanwennen om in het Engels te denken ben je automatisch meer met de taal bezig en ben je constant op zoek naar de juiste Engelse woorden en omschrijvingen. Dat helpt natuurlijk enorm bij het verbeteren van je Engels!

35. Ga een weekend naar Londen. Alleen!

Als er één manier is om niet onder de Engelse taal uit te komen, is het wel door er middenin te gaan leven – al is het maar voor een weekendje. Als je eenmaal in Londen bent, zijn er geen excuses meer om het Engels niet te gebruiken en kom je er niet onderuit. Je zult merken dat het toch makkelijker is dan je had verwacht als je de taal eenmaal móét spreken!

36. Luister naar een tekst en schrijf deze uit

Op deze manier ben je niet alleen actief bezig met het luisteren naar de vreemde taal, maar ook met het schrijven ervan. Zo ben je actief bezig met je Engels verbeteren.

37. Boek je vakantie via een Engelstalige website

Door Engels niet alleen te betrekken in standaard situaties, maar ook tijdens dit soort activiteiten, zal het gebruiken van Engels steeds normaler worden.Engels verbeteren - quote 4

38. Luister in de auto naar een luisterboek i.p.v. muziek

Focussen op de Engelse tekst gaat tijdens het luisteren naar een luisterboek net iets makkelijker dat tijdens het luisteren naar een nummer, waarbij je afgeleid kan worden door muziek rondom de tekst.

39. Gebruik de spellingchecker op je computer

De computer biedt je geheel gratis een spellingchecker aan, waardoor je eigen fouten gaat herkennen en meteen de goede oplossing voor ogen hebt.

40. Zoek woorden die je niet kent op

(Ga er niet van uit dat je de betekenis weet). Door een woord gelijk op te zoeken als je het niet kent, leer je stapje voor stapje je Engelse vaardigheid te verbeteren.

41. Gebruik examenteksten om begrijpend lezen te oefenen

Examenteksten zijn gemaakt om de belangrijkste leesvaardigheden te testen en zijn daarom uitermate geschikt om je Engels te verbeteren.

42. Lees hardop

Als je de tekst die je leest hardop uitspreekt, word je bewuster van wat er precies in een tekst staat en hoe dat omschreven is.

43. Verdiep je in de cultuur

De cultuur van een land leert je veel over uitdrukkingen, taalsituaties en beleefdheidsvormen. Deze dingen leer je niet door je alleen op de taal te focussen. die je niet leert door slechts te focussen op de taal.

44. Maak recepten van Engelstalige websites

Je Engels verbeteren wordt leuk als je het actief gebruikt voor de meest alledaagse dingen, zoals koken.

45. Houd in gedachten waarom je de taal wilt leren/verbeteren

Als je duidelijke doelen voor ogen hebt is het makkelijker om je motivatie vast te houden. Schrijf je doelen ergens duidelijk op, zodat je telkens wordt herinnerd waar het zakelijk Engels leren toe leidt. Wat het je gaat opleveren.

46. Ga een dagje naar Amsterdam en doe alsof je een toerist bent

Er lopen zoveel toeristen in Amsterdam rond, eentje meer zal niet opvallen. Bestel je drankjes in het Engels, vraag de weg in het Engels; in Amsterdam kijken mensen niet raar op als zij in het Engels aangesproken worden.

47. Neem af en toe een dag rust

Het is goed om je onder te dompelen in de Engelse taal, maar hou het ook leuk voor jezelf door af en toe rust te nemen.

Engels verbeteren - quote 548. Integreer de taal in elk onderdeel van je leven

Engels wordt niet alleen gebruikt om een broodje bij de bakker te bestellen of een mailtje naar de zaak te sturen. Je moet jezelf ook weten te redden in het buitenland als je band lek gaat of of als je sleutels zijn kwijtgeraakt. Probeer het Engels daarom te betrekken in iedere situatie.

49. Houd het leuk en neem jezelf niet te serieus

Zorg ervoor dat je het leren van de Engelse taal niet gaat zien als een verplichting, maar als iets wat je zelf graag wilt. Onthoud je doelen en houd het leuk, dan ontwikkel je jezelf ook het snelst!

50. Doe oefeningen online

Het internet staat vol met cursussen, spellen en oefeningen zodat je actief bezig kunt zijn met je Engels verbeteren.

51. Maak je eigen woordenlijst

Deze kan bestaan uit woorden die je maar niet kan onthouden, woorden met meerdere betekenissen, nieuwe uitdrukkingen of simpelweg je favoriete woorden.

52. Zorg voor voldoende variatie

Als je alleen maar woordjes zit te stampen of alleen maar grammaticaregels aan het leren bent, wordt het leren van Engels saai. Wissel verschillende aspecten van de taal af.

53. Vind een online penvriend(in)

Verschillende sites op het internet bieden je aan om via het internet in contact te komen met mensen over de hele wereld, met wie je in het Engels kunt communiceren. Voorbeelden van zulke sites zijn PenPalWorld en Interpals.

54. Maak gebruik van je contacten in het buitenland

Spreek af om eens in de zoveel tijd met je vriend(in) of familielid in het buitenland te zoomen of Skypen – in het Engels natuurlijk!

55. Spreek af om thuis elke dag een half uurtje in het Engels met elkaar te praten.

Je went eraan om in het Engels te spreken en kunt elkaar tegelijkertijd aanvullen en verbeteren. Het zal in het begin even wennen zijn, maar zal uiteindelijk ontzettend waardevol zijn om je Engelse vaardigheden te vergroten.

56. Luister naar Engelse radio

Hierdoor omring je jezelf compleet met de Engelse taal. Naast Engelse muziek zul je er namelijk ook nieuws en reclames in het Engels horen.

57. Vertaal stukjes tekst

Neem af en toe de tijd om korte stukken tekst te vertalen naar het Engels: een lied, een gedicht of een kort verhaaltje.

Engels verbeteren - quote 6

58. Stel de taal van je apparaten in op Engels

Via ‘Instellingen’ kun je bijvoorbeeld de taal van je telefoon veranderen naar
het Engels. Je zult je verbazen over hoe veel nieuwe woorden je dan tegenkomt.

59. Beloon jezelf

Dit is een leuke manier om je voortgang in de gaten te houden of jezelf te motiveren je doel te bereiken.

60. Ga op zoek naar internationale ontmoetingsplekken bij je in de buurt

Er is vast wel een Irish pub bij je in de buurt waar veel Engelssprekenden komen. Sluit je eens aan bij zo’n groep en oefen een avondje je Engelse vaardigheden onder het genot van een hapje of drankje.

61. Wees geduldig

Je zult niet van de ene op de andere dag een native speaker van het Engels worden. If ever. Realiseer je dat zakelijk Engels leren een proces is waar je in moet groeien.

62. Luister naar audioboeken of podcasts!

Ga op zoek naar audioboeken of podcasts die je echt leuk vindt. Dat kan met onze podcast die echt gericht is op het zakelijk Engels – er zijn al meer dan 150 afleveringen -, maar het kan ook niet zakelijk zijn, een thriller of roman zijn, een podcast over koken of je favoriete sport. (Als je van F1 houdt, dan is The Chequered Flag van de BBC een aanrader.)

63. Het allerbelangrijkste: houd vol!

Want alleen door vol te houden zul je je doelen bereiken! En zakelijk Engels leren op het niveau wat jij nodig hebt.

Wat doe jij om actief bezig te zijn met je Engels verbeteren? Deel je tip met ons onder dit artikel.

🚀 Hoe kun je jouw zakelijk Engels SNEL professionaliseren?

Let us help! Wij leren je graag hoe je beter in het Engels kunt communiceren. Met meer gemak, impact en zelfvertrouwen. Wil je weten hoe? Neem dan snel een kijkje bij ons praktijkgerichte aanbod. Volg de link naar alle: zakelijk Engels trainingen. Of maak direct een – vrijblijvende – afspraak door hier te klikken.

BewarenBewarenBewarenBewaren

Reacties (9)

  1. Ik heb geluk dat ik veel internationale vrienden heb die ik regelmatig bel, op deze manier houd ik mijn engels op peil en ben gelijk weer op de hoogte van alle roddels en nieuwetjes…

  2. Dank voor jullie reacties, Esther en Gonny.
    Bellen, dat is inderdaad ook een goede tip! Heb ik niet eens aan gedacht, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik zelf steeds minder vaak bel. Alhoewel ik het heel leuk vind om met mijn vriendinnen in Amerika en Australië te skypen. Dus dat kan ook nog.

  3. bij mij is het handig maar geen idee of het hier is gezegd maar ik kreeg een tip van een youtuber die uit noorwegen kwam engelse vrienden/vriendinnen te maken op youtube maar daarnaast zoals bovenstaand gezegd om naar een engelse filmpjes te kijken woorden hardop te zeggen en om naar engelse muziek te luisteren ben er op me 9e begonnen maar toen kon ik alleen woorden zeggen zoals butterflies en 1 t/m 10 te tellen en verder sindsdien ben ik best wel ver met engels

    • Dat is ook zeker niet het makkelijkst, Trudi, BBC news. Het is makkelijker om naar een ‘verhaal’ te kijken, een detective oid. Bij het nieuws is het vaak niet alleen het accent, maar zeker ook de woordenschat.

  4. Ik was bezig met lingo om engels te leren Ik was nog maar net begonnen of ik werd gebeld door een immigratiedienst van Canada. Ze zochten naar mensen die wilden emigreren en werk zochten dan kregen ze gratis huisvesting en een start inkomen voor een maand. Ik werd wakker gebeld dus moest me echt in een klap omschakelen en voor mijn gevoel te hakkelen en te stotteren voor de telefoon.. kreeg ik te horen waar ik zo goed en zo perfect engels had geleerd.. ?? ik wist niet wat ik hoorde.. had ik mijn lessen zo goed geleerd.. ?? Waarschijnlijk wel.. ik ben trots op mijzelf en nee ik emigreer niet naar Canada… hoe aantrekkelijk ook dat aanbod is.. ik heb nog 2 kinderen hier wonen en ik word over een paar maanden Oma.. dus dat wil ik beslist niet missen in geen honderd jaar!

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *