Ben je al een poos ontevreden over je Engels? En nog steeds op zoek naar het laatste stukje motivatie om er iets aan te doen? Het einde van het jaar is het perfecte moment om eens te gaan zitten voor goede voornemens rondom je Engels. Want ook in het nieuwe jaar staan we weer voor je klaar!
3 successtrategieën om je zakelijk Engels een boost te geven
Op dit blog kon je al eerder aanraders vinden om goede voornemens voor je Engels vol te houden. We gaven je bijvoorbeeld cruciale tips voor het verbeteren van je Engels, manieren om je goede voornemens vol te houden en welke Engelse training precies bij jou voornemens hoort. Tijd voor de tip van dit jaar: houd een Engels taaldagboek bij!
Een Engels taaldagboek
Wat is een Engels taaldagboek?
In een gewoon dagboek schrijf je over ups en downs in je leven – in een Engels taaldagboek schrijf je alles over ups en downs in je leerproces. Mijlpalen, dieptepunten en alles daartussenin. Je kunt er – net als in een gewoon dagboek – beschrijven welke gedachten en gevoelens je hebt bij het leren van de taal, bijvoorbeeld trots, onzekerheid, frustratie of onmacht.
Daarnaast kun je het dagboek ook gebruiken als handig notitieboek over de taal. Denk maar eens aan ezelsbruggetjes, woordenlijsten, vergelijkingen met het Nederlands en ruimte voor taalcreativiteit. Omdat taal onlosmakelijk verbonden is met cultuur, kun je er uiteraard ook van alles in opschrijven over opvallende culturele verschillen en gewoonten. Je kunt er taalregels in noteren die je anders niet zou onthouden. Natuurlijk zijn dit maar een paar tips: het is jouw dagboek, dus je kunt het inrichten zoals je zelf wilt.
Waarom een Engels taaldagboek?
Een taal leren is helaas niet altijd makkelijk. Ik kan je verzekeren dat er een hoop down-momenten tussen zitten. Bij het leren van een taal ben je eigen baas: er zijn geen deadlines of controlemomenten die je pushen om ergens mee aan de slag te gaan. Dat is vaak heel fijn, maar soms heb je juist een beetje motivatie nodig.
Een taaldagboek helpt je met die motivatie. Door het dagboek blijf je je bewust van je eigen proces en vorderingen. Soms is het middenin een proces moeilijk om vooruitgang te zien, maar met een taaldagboek kun je gewoon een paar dagen of weken terugbladeren. Je ziet inzichtelijk wat je hebt geleerd en wanneer. Je kunt de ups in je leerproces gebruiken om je even te herinneren hoe fijn het was een doel bereikt te hebben. En de downs helpen hopelijk om je enige tijd later te beseffen dat je inmiddels over die valkuil heen bent gegroeid, of dat je dat punt nu een stuk makkelijker vindt.
Tot slot kan het helpen om je angsten en onzekerheden op te schrijven als een soort emotional outlet. Soms is een probleem een stuk makkelijker op te lossen op het moment dat je het erkent. Opschrijven is dan een stukje erkenning.
Praktische tips
- Het dagboek hoeft niet mooi en poëtisch te zijn, als het maar duidelijk is
- Probeer met regelmaat te schrijven
- Schrijf ideeën, memo’s gevoelens en gedachten direct op! Dingen opsparen = de helft vergeten…
- Schrijf zoveel mogelijk op: ook dingen die niet belangrijk lijken kunnen later ineens goed van pas komen
- Vergeet de datum niet op te schrijven
- Lees je dagboek regelmatig terug! Er springt altijd weer iets anders uit en soms kun je iets wat je net geleerd hebt ineens koppelen aan iets “ouds”, waardoor het weer duidelijker wordt
Wat wil jij in het nieuwe jaar lezen op dit blog? Laat het weten in een reactie!
🚀 Hoe kun je jouw zakelijk Engels SNEL professionaliseren?
Let us help! Wij leren je graag hoe je beter in het Engels kunt communiceren. Met meer gemak, impact en zelfvertrouwen. Wil je weten hoe? Neem dan snel een kijkje bij ons praktijkgerichte aanbod. Volg de link naar alle: zakelijk Engels trainingen. Of maak direct een – vrijblijvende – afspraak door hier te klikken.