droombaan

Droombaan in het buitenland?

Altijd al een droombaan in het buitenland willen hebben? Gelijk heb je, zou ik bijna zeggen. Hoe onzeker ik vroeger ook was, zo duidelijk was het voor mij altijd dat ik naar het buitenland wilde. Van jongs af aan riep ik al dat ik stewardess wilde worden. Hoewel ik dat uiteindelijk niet ben geworden, heb ik meer dan tien jaar in het buitenland gewoond en gewerkt en dat is echt een ervaring die ik voor geen goud had willen missen.

Met meer gemak Engels spreken? Zo doe je dat! (Spoiler: je hoeft niet terug de schoolbanken in.)

Things to consider

 
Omdat het voor mij altijd al iets was wat ik wilde, heb ik het juiste vakkenpakket gekozen en was mijn vervolgopleiding niet moeilijk te kiezen.

Maar vanaf het begin duidelijk of niet, als je op enig moment graag naar het buitenland wilt, voor een stage, na je studie of als je al een paar jaar werkervaring hebt, wat dan?

Wat wil je?

Voordat je lukraak op zoek gaat naar een droombaan in het buitenland, zul je je eerst goed moeten afvragen wat je nu precies wilt. Wil je ervaring opdoen in het buitenland omdat het je leuk lijkt in een ander land te wonen en een andere cultuur te leren kennen? Gaat het om een specifiek land of maakt het je niet uit waar? Wil je voor een paar maanden of denk je een paar jaar weg te willen blijven? Wil je op stage of een vaste baan? Wil je in het bedrijfsleven werken of in het toerisme? Wil je er alleen werken of gaat het om een combinatie van werken en reizen? Wil je alleen of ga je met je gezin? Wil je uitgezonden worden via een Nederlandse organisatie of zou je voor een locaal bedrijf willen werken?

Met andere woorden bedenk eerst heel goed wat je zelf precies zou willen. Dit hoeft natuurlijk geen super lang proces te zijn, maar het is belangrijk om eerst te bepalen wat je wilt. Zo kun je namelijk veel gerichter gaan zoeken.

Internet

Internet is een grote bron van informatie, maar kan ook een grote bron van verwarring zijn omdat er zo enorm veel informatie te vinden is. Met een helder doel voor ogen wordt dit al een stuk makkelijker. Heb je bijvoorbeeld bedacht dat je absoluut voor langere tijd naar Australië wilt, dan kun je filmpjes gaan bekijken over het land en op zoek gaan naar reisblogs met ervaringen van anderen die je voor zijn gegaan.

Kijk op de websites van de betreffende ambassade en het ministerie van buitenlandse zaken en onderzoek of het land in grote lijnen is wat je ervan verwacht.
Check of je een visum nodig hebt om er te mogen werken en controleer ook of je diploma erkend is. Je diploma zul je overigens in bijna alle gevallen moeten laten vertalen door een beëdigd vertaler.

Kwaliteiten

Naast de kwaliteiten die je nodig hebt om je functie te kunnen uitoefenen, zijn er nog een aantal andere belangrijke kwaliteiten waarover je moet beschikken.
In eerste instantie natuurlijk de taal. Een zeer goede kennis van de Engelse taal wordt vanzelfsprekend geacht, maar daarnaast kan het in sommige landen ook best handig zijn een paar woorden van de lokaal gesproken taal te spreken.

Daarnaast zijn zelfstandigheid, doorzettingsvermogen en vindingrijkheid extra belangrijk. Zelfstandigheid spreekt voor zich, denk ik. Alleen in het buitenland ben je volledig op jezelf aangewezen, je hebt (nog) geen vangnet van familie en vrienden. Je komt in een onbekend land dat je misschien alleen van vakantie kent met een onbekende cultuur, andere regels, normen en waarden. Om ergens te kunnen aarden en je er thuis te gaan voelen heb je zeker een flinke dosis doorzettingsvermogen nodig. Je kunt niet altijd per direct terug als het je even niet bevalt. Daarnaast zal het ook belangrijk zijn om vindingrijk te zijn, je moet ten slotte achter allerlei zaken zien te komen die je niet kent of weet. In je functie maar ook daarbuiten. Waar zit de bakker, waar kun je een telefoonabonnement afsluiten, ben je verzekerd?

Mijn tip voor jou is dus: bereid je goed voor en ga het avontuur aan! Oftewel: Look before you leap!

Heb jij een vraag of een interessante tip om je droombaan in het buitenland achterna te gaan? Deel deze dan hieronder!

🚀 Hoe kun je jouw zakelijk Engels snel professionaliseren?

Let us help! Wij leren je graag hoe je beter in het Engels kunt communiceren. Met meer gemak, impact en zelfvertrouwen. Wil je weten hoe? Neem dan snel een kijkje bij ons praktijkgerichte aanbod. Volg de link naar alle: zakelijk Engels trainingen. Of maak direct een – vrijblijvende – afspraak door hier te klikken.

Reacties (3)

 1. Hoi Anneke,
  Net als jij heb ik ook meer dan 10 jaar in het buitenland gewoond. Ik zou het iedereen aanraden!
  Ik kijk nu terug op een geweldige periode waar ik veel heb geleerd.
  Ik weet nog wel toen voor het eerst met mijn school Engels in Miami aan kwam ik een cultuur shock kreeg.
  Daarom raad ik iedereen aan om goed voorbereid op reis te gaan. Een cursus Engels is geen overbodige luxe!!!

  • Hallo Esther, dank voor je berichtje! Grappig, ik vond het de eerste keer in Amerika ook zo’n shock, terwijl je het land toch al best goed ‘kent’ van tv. Ik weet nog dat ik in New York liep en dacht: ‘OMG Trump Tower, Central Park, het lijkt wel of ik in een film ben beland.’

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *