engelse small talk

De don’ts bij Engelse small talk

Zit jij weleens in een situatie waarbij je een Engels gesprek moet aanknopen met een onbekende? Voorbeelden van werksituaties zijn netwerkborrels, evenementen of klanten die te vroeg op hun afspraak zijn. Engelse small talk is dan dé oplossing om ongemakkelijkheid te voorkomen.

Zelf aan de slag om je zakelijk Engels te verbeteren?

Het doel van small talk is om een gesprek op gang te brengen. Small talk is een gesprekje met iemand die je niet of amper kent, over een onbelangrijk en oppervlakkig onderwerp. Het gesprekje is dan vaak ook zo oppervlakkig en ‘licht’ mogelijk. De do’s voor small talk lees je in dit artikel.

Sommige onderwerpen kun je maar beter niet aansnijden bij onbekenden, omdat ze ervoor kunnen zorgen dat mensen zich ongemakkelijk gaan voelen. En al helemaal in het Engels: dan kan het lastig zijn om goed te verwoorden wat je bedoelt of om ideeën genuanceerd te brengen. De onderstaande onderwerpen kunnen dusdanig gevoelig liggen, dat nuance nodig is.

Onderwerpen om te vermijden bij Engelse small talk

1. Financiële situatie

Het is ongepast om nieuwe of onbekende werkgerelateerde contacten te vragen naar hun persoonlijke financiële situatie. Vraag bijvoorbeeld niet hoe duur iemands huis is of hoeveel iemand verdient. Dit is een erg onbeleefde vraag, waardoor je al direct 1-0 achter staat.

2. Religie

Religie is een heel persoonlijk onderwerp, dat ook nog eens gevoelig kan liggen. Probeer het daarom te vermijden.

3. Politiek

Het probleem met discussies over politiek, is dat je van tevoren nooit weet of iemand sterke meningen heeft. Je kunt dit onderwerp daarom maar beter vermijden, omdat er een kans is dat tegengestelde meningen resulteren in een verhitte discussie. En dat is niet handig als je later op de dag nog zaken moet doen of moet samenwerken.

4. Seksueel getinte onderwerpen

Dit is een te intiem onderwerp om te bespreken tijdens de small talk, en al helemaal als het gaat om een zakelijke relatie. Het onderwerp kan de ander ontzettend ongemakkelijk maken. Vermijd het daarom.

5. Ziekte of dood

Small talk is een oppervlakkige gespreksopener, terwijl dit onderwerp heel heftig en persoonlijk is. Probeer dus zulke emotionele en zware onderwerpen, die de ander van slag kunnen maken, te vermijden.

6. Leeftijd of uiterlijk

Vaak creërt het gespreksonderwerp leeftijd of uiterlijk ongemak. Vraag sowieso niet naar iemands leeftijd, of iemand zwanger is, of iemand is afgevallen of iets in die trant, tenzij je die ander beter kent.

7. Roddelen

Roddelen over anderen zet jou niet alleen in kwaad licht als roddelaar, maar is ook allesbehalve professioneel en zorgt ervoor dat je onbetrouwbaar overkomt. Daarnaast weet je ook maar nooit wie de ander kent.

8. Grove grappen om het ijs te breken

Bewaar deze voor je vrienden. Seksistische of racistische grappen zijn beledigend en zullen je vaak niet in dank worden afgenomen.

9. Onderwerpen waar de ander niets vanaf weet

Als jij door blijft gaan over een grappig moment waar de ander niet bij was of over een serie die de ander niet kijkt, kan de ander zich erg ongemakkelijk voelen omdat hij of zij niets in te brengen heeft. Je hebt dan meer een monoloog dan een gesprek. Probeer juist op zoek te gaan nar een gedeelde interesse.

Succes met je volgende Engelse small talk gesprekje!

📢 Jouw woordenschat zakelijk Engels vergroten?

Dat kan op een eenvoudige manier met de audiotraining: Improve Your Vocabulary. Een done-for-you training om in 10 minuten per dag jouw zakelijke woordenschat uit te breiden. Voor een professioneel, genuanceerd en gevarieerd vocabulaire. Precies wat jij nodig hebt! Klik hier voor alle info over deze audiotraining. Je zakelijk Engelse woordenschat vergroten was nog nooit zo makkelijk!

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *