onderhandelen in het Engels

Deal or no deal?

Wanneer je onderhandelt met een klant of een potentiële business partner, is het belangrijk om te weten hoe je jouw onderhandelpositie kunt versterken. Zeker als je met een internationale partij onderhandelt en het onwennig is om te onderhandelen in het Engels. Behalve dat het belangrijk is om je onderhandeltactieken te oefenen, zijn er nog een aantal punten waar je aan zult moeten werken. Met deze tips en tricks kom je beter uit de verf!

Met meer gemak Engels spreken? Zo doe je dat! (Spoiler: je hoeft niet terug de schoolbanken in.)

Onderhandelen in het Engels

 
Voor verschillende doelen heb je verschillende tactieken nodig. Er zijn er natuurlijk ontzettend veel, maar hieronder staan drie erg handige tactieken met uitleg en voorbeeldzinnen.

1. Bedenk alternatieven

Als blijkt dat iemand jou iets niet kan geven of niet op jouw aanbod kan ingaan, bied dan alternatieven aan. Het idee is om samen te werken voor meer winst voor beiden.
Stel, je vindt dat je onderbetaald wordt en je wilt een hoger salaris. Je legt dit voor aan je baas en die is het met je eens, maar het is niet mogelijk. Dan kun je altijd nog vragen:
I understand that you cannot give me a raise. Is it possible to work shorter hours/get extra vacation time/work from home for a few days instead?

2. Opties van het bedrijf voorschotelen

Als er tijdens het onderhandelgesprek twijfel ontstaat of ze met jou willen samenwerken, leg dan uit wat er precies gebeurt als ze wel of niet met jou in zee gaan.

Bijvoorbeeld:
As I see it, your company (bv. een muzieklabel) has the following choices:
1 Throw in with us so we can develop mutual long term benefits.
2 You can keep going with [company name of the competition] and make a bit more money in the short term, but in the medium term this will lead to losses.
3 You can decide to not work with either of us, but in my experience this will lead to illegal distribution of your products.

3. Vorm een plaatje

Het is tijdens het onderhandelen belangrijk om een aantrekkelijk plaatje voor te schotelen en niet alleen maar ellenlange lijsten op te dreunen. Dit kun je bereiken door bijvoorbeeld iets te noemen wat een gevolg impliceert.

Bijvoorbeeld:
Our company has over two thousand customers on file.
Deze informatie schetst het beeld, hoewel het niet expliciet gezegd wordt, dat door een samenwerking met jou de beoogde partner deze klanten ook kan bereiken en dat deze klanten ook voor hen geld opleveren. Je geeft ze dus een mooi plaatje mee van bijvoorbeeld een stabiele afzetmarkt en inkomsten, wat leidt tot winst.

Als je deze tactieken toepast kom je een heel eind, maar dan ben je er nog niet. Hieronder vind je een paar tips die kunnen helpen om een nog sterkere onderhandelaar te worden in het Engels.

TIPS voor onderhandelen in het Engels

1. Een goed begin is het halve werk
Zorg ervoor dat je van tevoren goed oefent wat je wilt zeggen. Neem bijvoorbeeld bovenstaande zinnen nog eens goed door of zoek op het internet naar Engelse termen die je misschien nodig kan hebben. Vergeet ook niet om onbekende termen eerst op te zoeken in het woordenboek zodat je zeker weet wat ze betekenen!

2. Schrijf!
Als je het lastig vindt om face-to-face te onderhandelen, begin dan eerst met het schrijven van een goede onderhandelbrief. Neem er de tijd voor, zoek termen die je niet kent op en laat de brief aan een collega of partner lezen.

Read & learn

Om jou te helpen om nog meer aan je Engels te werken heb ik twee artikelen voor je opgezocht over dit onderwerp. Zo kun je meer leren over internationale onderhandelingstactieken, je woordenschat vergroten én je Engels oefenen!

Tips bij het lezen
✓ Houd pen en papier bij de hand
✓ Schrijf de woorden die je niet kent op
✓ Zoek de vertaling van de woorden op, op bijvoorbeeld bab.la
✓ Maak een lijstje van de woorden die voor jou relevant zijn
✓ Schrijf ze op een post-it en plak ze op je computerscherm/smartphone
✓ Gebruik de woorden minstens 7x de aankomende week om ze deel te laten uitmaken van jouw woordenschat.

Meer lezen over dit onderwerp? Lees dan de volgende artikelen:
1. How to Get Anything You Want with Minimal Negotiation
2. 5 Negotiation Tips From Steve Jobs

Veel succes met de tips & tricks en het onderhandelen in het Engels!

Heb jij nog goede tips om te onderhandelen in het Engels? Laat het weten in een reactie hieronder.

🚀 Hoe kun je jouw zakelijk Engels SNEL professionaliseren?

Let us help! Wij leren je graag hoe je beter in het Engels kunt communiceren. Met meer gemak, impact en zelfvertrouwen. Wil je weten hoe? Neem dan snel een kijkje bij ons praktijkgerichte aanbod. Volg de link naar alle: zakelijk Engels trainingen. Of maak direct een – vrijblijvende – afspraak door hier te klikken.

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *