schwa

De schwa: het geheim voor het verbeteren van jouw Engels

Wat is volgens jou de meest voorkomende klinkertoon in het Engels? Uiteraard voel je ‘m al aankomen: het is niet wat je denkt. Vergeet de e, a, i, o of u: meet the schwa.

De schwa is geen klinker zoals je die kent uit het alfabet. Nee, het is een bepaalde klank. We noemen het ook wel een gereduceerd klinkergeluid. Als je woorden zou schrijven zoals je ze uitspreekt, zou je de klank ontzettend vaak voorbij zien komen.

Ben je een echt pro of is je Engels maar zozo?

De schwa-klank

Het International Phonetic Alphabet is het universele alfabet van mogelijke menselijke klanken. Daar wordt de schwa geschreven als een omgekeerde e: ə. Maar hoe klinkt de ə?

De klank van de schwa

De schwa wordt ook wel de ‘stomme e’ genoemd en klinkt ongeveer als ‘uh’. De klank is vergelijkbaar met de e in het Nederlandse vader of in de ij van heerlijk. In het Engels kan élke klinker worden uitgesproken als een schwa, maar alleen als de klinker in een lettergreep zit waar géén klemtoon op ligt. De klank van de ə varieert tussen de Engelse korte u, korte i en korte e.

De klank is de a in alone, de e in system, de i in easily, de o in gallop en de u in circus. Maar ook meerdere letters een schwa vormen, bijvoorbeeld de er in goverment, de ai in certain of de ure in pressure.

Wanneer gebruik ik de schwa?

De klank wordt gebruikt in lettergrepen zónder klemtoon, in woorden met meerdere lettergrepen. In welke woorden dat precies is? Dat verschilt voor een groot deel. Verschillende mensen gebruiken de schwa op een verschillende manier. En dat is helemaal niet raar. Denk maar aan het Nederlands: één woord wordt vaak op meerdere manieren uitgesproken, bijvoorbeeld met andere klanken of een andere klemtoon. Toch zijn er een aantal woorden die bijna altijd een ə hebben. Dat geldt voor:

      • Een woord dat begint met de a en dan gevolgd wordt door een medeklinker. Let op: dit geldt niet als de klemtoon op de a ligt! about, across
      • De volgende woordeindes worden (in het Brits) vaak uitgesproken als schwa: -er, -ar, -or, -our, -ure. Uiteraard zijn ook hier uitzonderingen op. teacher, dollar, visitor, colour, pressure
      • In woorden die eindigen op -ous is de ‘ou’ een ə. fabulous, nervous

Wat dit betekent voor jouw Engels

Nu je begrijpt hoe de schwa gebruikt wordt, kun je deze makkelijker herkennen in de uitspraak van anderen. Zo kun je ze beter verstaan. Probeer actief te zoeken naar de klank. Dat kan natuurlijk in contact met Engelsen, maar bijvoorbeeld ook gewoon tijdens het kijken naar een Engelse serie.

Vind je het alsnog lastig om de klank te herkennen? Zoals je al eerder las, komt een schwa alleen voor in lettergrepen zonder klemtoon. Het kan je daarom helpen om eerst naar een klemtoon te zoeken in het woord, en vervolgens in de lettergrepen die overblijven naar de klank te zoeken. Voorbeelden hiervan, waarbij het deel met de klemtoon onderstreept is en de schwa dikgedrukt, zijn:

about, understand, teacher

Onthoud dat bijna elke Engelse zin in ieder geval één schwa heeft! De belangrijkste les is dat woorden niet zo uitgesproken worden zoals ze zijn geschreven. Nu je weet wat de schwa is, snap je weer iets beter hoe ze dan wél worden uitgesproken.

Uiteraard kun je de schwa nu zelf ook bewuster gebruiken, en helpt het gebruik van de klank in jouw uitspraak je om natuurlijker te klinken in het Engels. Wil je oefenen? Probeer in de volgende woorden de schwa te ontdekken (en natuurlijk uit te spreken)!

picture – around – smaller – horror – national – similar – temperature – celebration – happiness – america

Leestip
Wil jij je uitspraak verder verbeteren en van je Hollandse uitspraak afkomen? Bestel dan het e-boek Impress met je Engelse Uitspraak!

🚀 Hoe kun je jouw zakelijk Engels SNEL professionaliseren?

Let us help! Wij leren je graag hoe je beter in het Engels kunt communiceren. Met meer gemak, impact en zelfvertrouwen. Wil je weten hoe? Neem dan snel een kijkje bij ons praktijkgerichte aanbod. Volg de link naar alle: zakelijk Engels trainingen. Of maak direct een – vrijblijvende – afspraak door hier te klikken.

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *