business travel tips

Business Tripping

Er zijn al een aantal artikelen op dit blog verschenen met tips over hoe je een internationale deal sluit of waar je op moet letten bij het geven van een pitch. Maar, wat als je hiervoor nou naar het buitenland moet reizen? Ben je er klaar voor als het allemaal succesvol verloopt en je vaker naar je klanten / zakenpartners moet reizen om alles soepel te laten verlopen? In dit artikel kijken we naar business travel. Waar moet je aan denken en wat mag je absoluut niet vergeten?

Met meer gemak Engels spreken? Zo doe je dat! (Spoiler: je hoeft niet terug de schoolbanken in.)

Business travel tips

 
Elke cultuur heeft een eigen set regels en verwachtingen als het gaat om zakendoen. Het is dus geen overbodige luxe om van te voren op te zoeken wat voor het land waar je heen gaat gewenst gedrag is (tijdens het zakendoen).

Een aantal voorbeelden van dingen waar je op moet letten zijn:

Kleding
In welk land je ook zaken doet, het is over het algemeen gewenst om in zakelijke en conservatieve kleding te verschijnen. Let wel op, in sommige landen zijn er speciale eisen die ze stellen aan kleding, zoek dit van tevoren even op.

Punctualiteit
Ondanks dat sommige landen bekend staan om het niet punctueel beginnen met vergaderingen, is het aan te raden om zelf wel op tijd aanwezig te zijn. Je wilt niet de fout maken dat je verwacht dat iedereen later komt en dat jij daardoor zelf te laat komt.

Greetings & gifts
Zorg dat je weet hoe je iemand moet begroeten. Verwachten ze een buiging of een handshake? Neem ook genoeg business cards mee. In sommige culturen word je niet serieus genomen als je er geen paraat hebt als je iemand ontmoet. En tenslotte, check of het van je verwacht wordt dat je een (klein) cadeau meeneemt. In Japan is dit bijvoorbeeld zo, maar in China zien ze het als een poging tot omkoping.

Onderhandelingen

Veel culturen hebben hun eigen ritme als het om onderhandelen gaat. Amerikanen zijn bijvoorbeeld sneller als het om onderhandelen gaat dan de Britten, die graag hun tijd nemen om na te denken. In andere landen is het ook gewenst om eerst een band van respect op te bouwen voordat de onderhandelingen beginnen. Houd hier dus rekening mee.

Language
Last but not least, je komt in een land terecht met een andere taal. Het wordt dan ook erg gewaardeerd als je een poging doet om deze taal te leren, of in ieder geval een paar zinnetjes. Als Engels de moedertaal is, let dan ook op de verschillen tussen BritsEngels en AmerikaansEngels. De uitdrukking “let’s table it” betekent in America bijvoorbeeld laten we de discussie stopzetten, terwijl in Engeland “let’s table it” juist betekent dat het onderwerp open voor discussie staat en nog niet afgehandeld is. Benieuwd naar nog meer verschillen tussen het BritsEngels en het AmerikaansEngels? Lees dan ook eens het e-boek: IMPRESS je Engelstalige klanten met de verschillen tussen BritsEngels en Amerikaans-Engels.

Read & learn

Om jou op weg te helpen om nog meer aan je Engels te werken heb ik drie artikelen over business travelling voor je opgezocht. Zo kun je meer te weten komen over internationale zakenreizen, je woordenschat vergroten én je Engels oefenen!

Tips bij het lezen
✓ Houd pen en papier bij de hand
✓ Schrijf de woorden die je niet kent op
✓ Zoek de vertaling van de woorden op, op bijvoorbeeld bab.la
✓ Maak een lijstje van de woorden die voor jou relevant zijn
✓ Schrijf ze op een post-it en plak ze op je computerscherm/smartphone
✓ Gebruik de woorden minstens 7x de aankomende week om ze deel te laten uitmaken van jouw woordenschat.

Meer lezen over business travelling en wat je o.a. mee moet nemen op een business trip? Lees dan de volgende artikelen:
1. How to Prepare for Your First Business Trip
2. The ultimate guide to traveling for work

Heb jij nog goede tips als het op business travel aankomt? Wat moet je absoluut wel/niet doen? Deel het met ons in een reactie hieronder.

🚀 Hoe kun je jouw zakelijk Engels SNEL professionaliseren?

Let us help! Wij leren je graag hoe je beter in het Engels kunt communiceren. Met meer gemak, impact en zelfvertrouwen. Wil je weten hoe? Neem dan snel een kijkje bij ons praktijkgerichte aanbod. Volg de link naar alle: zakelijk Engels trainingen. Of maak direct een – vrijblijvende – afspraak door hier te klikken.

Reacties (1)

  1. Bedankt voor deze heldere tips Anneke! Ik weet er zo gauw geen tips aan toe te voegen, behalve dan dat het in zijn algemeenheid geldt dat echte interesse tonen voor je gesprekspartner de beste manier is om verbinding en vertrouwen te creëren. En je kunt pas zaken doen als je een bepaalde mate van vertrouwen hebt opgebouwd!

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *