Business Meal Etiquette

Het zou je maar gebeuren, een internationale zakendeal die misloopt omdat je de juiste business meal etiquette niet kent. Dit gebeurt helaas vaker dan je denkt, zo zonde! Om dit te voorkomen heb ik hieronder een aantal belangrijke punten toegelicht. Met deze tips bespaar je tijd en stress, zodat jij je volledig kan concentreren op het binnenhalen van zakendeals, zonder je zorgen te maken over de rest.

Met meer gemak Engels spreken? Zo doe je dat! (Spoiler: je hoeft niet terug de schoolbanken in.)

Business meal etiquette

De eerste indruk

Je hebt maar één kans om een goede eerste indruk te geven, maak hier gebruik van!

✓ Ga na of er een dresscode is bij het restaurant waar je gaat eten en houd je hier aan. Verder is het belangrijk om er zakelijk en verzorgd uit te zien.
✓ Wees op tijd! Het lijkt vanzelfsprekend, maar het gaat nog te vaak mis. Als je niet op tijd komt, waarom zouden jouw potentiële zakenpartners dan met je in zee willen?

✓ Schud bij binnenkomst van iedereen aan de tafel de hand, beginnend bij de host en stel je zo nodig voor. Doe dit aan het einde weer.
✓ Zeg please en thank you, dit is gewenst.

Tafelmanieren

Tijdens een business meal zijn de juiste tafelmanieren vereist.

✓ Ga rechtop zitten en leun niet met je ellebogen op tafel. Houd wel je handen altijd boven de tafel.
✓ Als er meerdere vorken voor je liggen, begin dan van buiten en werk dan naar binnen toe.
✓ Praat niet met volle mond. Om dit te voorkomen is het handig om kleine hapjes te eten.
✓ Drink maximaal 1 alcoholisch drankje maar liever niet. Ook al drinkt de host zelf wel, je wil niet riskeren dat je aangeschoten aan de tafel zit.
✓ Doe niet moeilijk over de rekening. De host wordt geacht deze te betalen, inclusief fooi, dus geef de host hier ook de kans voor.

Character test

Het doel van een business meal is ook om te bepalen wat voor persoon je bent.
Ben je bijvoorbeeld een teamplayer? Domineer je het gesprek niet, luister je naar anderen en probeer je niet de aandacht te veel op jezelf te vestigen? En hoe behandel je de ober of serveerster? Dit zegt voor een bedrijf namelijk veel over hoe jij mensen zult behandelen met een lagere functie binnen het bedrijf. Neem ook vooral je telefoon niet op tijdens het eten, maar schakel die uit. Het is ten eerste erg onbeleefd, maar ten tweede toont dit weinig respect en desinteresse tegenover je gesprekspartners.

Het gesprek

Het is vaak gewenst om eerst even te babbelen voordat je het over het zakelijke deel gaat hebben. Het is bij smalltalk vooral belangrijk dat dit niet te lang duurt, maar ook dat je weet waar je het niet over moet hebben. Vermijd onderwerpen zoals religie, politiek en controversiële onderwerpen zoals abortus en mensenrechten. Maak ook zeker geen etnische of seksueel getinte grapjes.

Research

Er zijn verschillen tussen wat wel en niet gepast is tussen verschillende bedrijven en dit hangt af van de cultuur waar het bedrijf uitkomt. Het is dus belangrijk dit van te voren uit te zoeken zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Read & learn

Om jou op weg te helpen om nog meer aan je Engels te werken heb ik drie artikelen over dit onderwerp voor je opgezocht. Zo kun je meer leren over international business meal etiquette, je woordenschat vergroten én je Engels oefenen!

Tips bij het lezen
✓ Houd pen en papier bij de hand
✓ Schrijf de woorden die je niet kent op
✓ Zoek de vertaling van de woorden op, op bijvoorbeeld bab.la
✓ Maak een lijstje van de woorden die voor jou relevant zijn
✓ Schrijf ze op een post-it en plak ze op je computerscherm/smartphone
✓ Gebruik de woorden minstens 7x de aankomende week om ze deel te laten uitmaken van jouw woordenschat.

Meer weten over business meal etiquette? Lees dan de volgende artikelen:
1. International Dining Etiquette (dining etiquette in verschillende culturen)
2. Business Etiquette (voor als jij de host bent)
3 Ordering Etiquette

Heb jij nog tips? Laat het weten in een reactie hieronder.

🚀 Hoe kun je jouw zakelijk Engels SNEL professionaliseren?

Let us help! Wij leren je graag hoe je beter in het Engels kunt communiceren. Met meer gemak, impact en zelfvertrouwen. Wil je weten hoe? Neem dan snel een kijkje bij ons praktijkgerichte aanbod. Volg de link naar alle: zakelijk Engels trainingen. Of maak direct een – vrijblijvende – afspraak door hier te klikken.

Reacties (2)

  1. Mijn tip: kijk hoe de anderen hun mes en vork vasthouden. En probeer dat ook te doen. In Engeland is het bijvoorbeeld heel ‘boers’ om bestek vast te houden hoe wij dat in Nederland gewend zijn…

  2. Leuke blog Anneke! Er staan goede tips in die ook bij informele etentjes toegepast kunnen worden. De tip van Saskia vind ik heel verrassend! Ik heb er nog nooit bij stilgestaan dat de manier van bestek vasthouden zo anders kan zijn.

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *