Britse of Amerikaanse uitspraak

Britse of Amerikaanse Uitspraak (part I)

Before we start – Het voornaamste doel van de Improve Your Business English trainingen is jou helpen van je middelbare school-Engels af te komen. Een onderdeel hiervan is het afleren van het Engels uitspreken op een Nederlandse manier. Engels daadwerkelijk op een Engelse manier uitspreken heeft namelijk een enorme bijdrage aan jouw professionaliteit. Maar, ‘Engels op een Engelse manier uitspreken’ is wel erg kort door de bocht. Waarschijnlijk ben jij je er ook van op de hoogte dat de Engelse taal veel verschillende uitspraakvarianten kent. De Britse uitspraak verschilt namelijk aanzienlijk van de Amerikaanse uitspraak. De Amerikaanse uitspraak heeft ook verschillen met bijvoorbeeld de Canadese of de Australische uitspraak.

Met meer gemak Engels spreken? Zo doe je dat! (Spoiler: je hoeft niet terug de schoolbanken in.)

Britse of Amerikaanse uitspraak

 
Maar welk uitspraak-type moet je als richtlijn nemen als je van je Nederlandse uitspraak af wil komen? Deze keus is voornamelijk aan jou, maar de meeste Nederlandse bedrijven hebben de Britse uitspraak als uitgangspunt. Toch is het voor veel Nederlanders makkelijker om de Amerikaanse variant aan te houden.

Deze blog geeft je een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen de Britse en Amerikaanse uitspraak van het Engels. Door hiervan op de hoogte te zijn kan je er rekening mee houden, en, ongeacht naar welke variant je streeft, je best doen om je aan de ‘regels’ van het type uitspraak te houden. Door een consistente uitspraakvariant aan te houden en deze correct toe te passen op je Engelse taalgebruik vergroot je je professionaliteit, wat natuurlijk belangrijk is in het zakenleven.

Er zijn een aantal belangrijke verschillen die behandeld moeten worden wanneer er gekeken wordt naar het verschil tussen Britse en Amerikaanse uitspraak. Om goed in detail te kunnen treden is deze blog in twee delen verdeeld. Deel 1 behandeld de verschillen in de uitspraak van klinkers. Deel 2 behandeld de uitspraakverschillen omtrent medeklinkers en klemtoonverschil. Net zoals bij de andere blogs die over uitspraak gaan, staat het fonetische schrift er ter ondersteuning bij.

Een groot verschil tussen het Brits en het Amerikaans is het verschil in uitspraak van klinkers. Het is onmogelijk om alle klinkerverschillen op te noemen, omdat deze enorm kunnen variëren. Deze blog zal echter een aantal veel voorkomende verschillen op een rijtje zetten.

Van /ɒ/ to /ɑ/

In het Brits wordt de klank in woorden als shop en want uitgesproken met ronde lippen (/ɒ/), terwijl de klank in het Amerikaans zonder ronde lippen wordt uitgesproken (/). Probeer de uitspraak maar eens op de twee manieren, je zult merken dat de stand van je lippen een groot verschil maakt voor de uitspraak.

Van /æ/ to /e/

Er is een uitspraakverschil bij woorden waar de lettercombinatie -ARR- in voorkomt. Het verschil zit in hoe de -A wordt uitgesproken. In het Brits wordt het uitgesproken als een /æ/, zoals in het Engelse woord hairy. In het Amerikaans wordt het echter met een /e/ uitgesproken, wat meer lijkt op de -e in het Nederlandse woord melk.

De duur van klinkers

Niet alleen de klank van de klinkers verschilt tussen de Britse en de Amerikaanse uitspraak, ook de duur van de klinkers verschilt. Wat betekent dit precies? Klinkers worden in het Brits vaak langer uitgesproken dan dat ze in het Amerikaans worden gedaan. Misschien vraag je je af hoe dit is ontstaan. Een van de redenen voor het klinkerverschil is het weglaten of juist wel uitspreken van de -r klank zoals ik hiervoor heb uitgelegd. Omdat de Britse uitspraak de -r klank weglaat, wordt de klinkerduur verlengt. Omdat de Amerikaanse uitspraak juist de -r klank wel uitspreekt, wordt de klinkerduur verkort. Dit komt echter niet alleen voor bij woorden die een -r klank bevatten. De klinkerduur bij de Britse uitspraak is ook langer bij andere woorden.

Vind je het nog lastig om je bovenstaande verschillen voor te stellen? Ga dan zelf op onderzoek uit. Kijk bijvoorbeeld eerst een programma van de Britse BBC en vervolgens een Amerikaans programma, of luister naar een aantal Britse en Amerikaanse podcasts of Youtube-filmpjes. De verschillen zullen dan steeds duidelijker voor je worden. Stay tuned voor deel 2, wat nog meer informatie zal geven over de uitspraakverschillen van het Brits en Amerikaans!

Heb je een vraag of opmerking? Laat een reactie achter!

⭐️ Nooit meer nadenken over een goede Engelse zin?

Met de online training Improve Your Grammar kun je zelf aan de slag om je grammatica op orde te krijgen. Vervoegingen, werkwoordstijden en woordvolgorde. Zo fijn om deze kennis paraat te hebben. Klik hier voor alle info over deze praktische en duidelijk opgezette online training. Een goede basis is goud!

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *