Business English Planner doel

Bereik je doel: effectief je Engels verbeteren!

Deze blog geeft je een aantal concrete hulpmiddelen om je Engels effectief te verbeteren. Eerder dit jaar heeft het artikel Wat is jouw niveau? je een duidelijk overzicht gegeven van het Europees Referentiekader Talen (ERK) en de bijbehorende verschillende niveaus.

Korte recap: niveau A houdt in dat je een basisgebruiker van het Engels bent, niveau B geeft aan dat je een onafhankelijk gebruiker van het Engels bent, en niveau C stelt vast dat je een vaardig taalgebruiker bent, en misschien zelfs in de buurt komt van near-native niveau. Heb jij jouw Engelse taalniveau nog niet eerder vastgesteld? Gebruik van de link naar het artikel Wat is jouw niveau? om dit te doen. Na het vaststellen van jouw niveau kom je bij de volgende stap, namelijk het doelbewust en effectief aan de slag gaan met het verbeteren van jouw Engels. Maar hoe doe je dit nu precies?

Met meer gemak Engels spreken? Zo doe je dat! (Spoiler: je hoeft niet terug de schoolbanken in.)

Effectief je Engels verbeteren

Als eerste is het belangrijk om een duidelijk doel op te stellen. Naar welk niveau wil je je Engelse taalvaardigheid tillen, en welke skills heeft jouw doel precies betrekking op? Wil je bijvoorbeeld focussen op schrijfvaardigheid of spreekvaardigheid, of juist iets anders? Het is belangrijk om dit duidelijk voor ogen te hebben, zodat je ook doelgericht aan de slag kan gaan met opdrachten die passen bij jouw doelstelling. Neem zeker eens een kijkje bij een aantal eerder uitgegeven podcasts en blogs. Deze staan namelijk vol tips en tricks die jou kunnen helpen met het bereiken van je doel.

Wil je je schrijfvaardigheden verbeteren?

Het belangrijkste hulpmiddel bij het verbeteren van jouw Engelse schrijfvaardigheden zijn originele Engelse teksten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boeken, krantenberichten, of andere nieuwsartikelen. Door veel te lezen leer je namelijk ook schrijfvaardigheden! Dit komt omdat je onbewust zo veel Engelse input krijgt dat de kans groot is dat je het na een tijdje ook toepast wanneer je zelf iets in het Engels moet schrijven. Daarnaast kan je op de site van Improve Your Business English ook enorm veel blogs en podcasts vinden die praktische tips geven op het gebied van schrijfvaardigheid, zoals de podcasts Briljant Blogging, Amazing E-Mailing en het Verzamelitem: Grammatica, of het artikel Mind Your Punctuation.

Wil je je spreekvaardigheden verbeteren?

Hierbij is het tevens belangrijk om zo veel mogelijk authentieke Engelse input te krijgen. Denk hierbij aan films, tv-programma’s, series, nieuwszenders, of de radio. Door actief te luisteren naar authentieke Engelse spraak leer je de taal een stuk beter kennen, waardoor het hoogstwaarschijnlijk ook steeds makkelijker gaan wanneer je zelf Engelse spraak moet produceren. Ook kan je eens luisteren naar de podcasts Successful Meetings part I, Successful Meetings part II, of zoek zelf naar passende artikelen bij het Verzamelitem: Vergaderen. Daarnaast kan je de volgende artikelen ook eens (her)lezen: Engelse uitspraak? Let’s recap, Business English Telephone Phrases, Overtuigen in het Engels, the basics, en How do I pronounce pronunciation?

Effectief je Engels verbeteren samen met een professional?

Natuurlijk is het verbeteren van je Engelse taalvaardigheid geen makkelijk klusje. Zou je hier graag meer begeleiding in willen? Misschien kan een van de Improve Your Business English trainingen je dan verder helpen. Deze kun je bekijken via deze link. Heb je behoefte aan het verbeteren van één specifiek onderdeel, dan is de Bite Size Boost misschien wat voor jou!

Heb je vragen? Laat een reactie achter en we helpen je graag!

Reacties (2)

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *