Are you ready for take-off?

Wat ik vaak merk en misschien dat jij je hierin herkent, is dat er een grote groep professionals is die een goede kennis van het Engels heeft. Klinkt positief toch? Het is zeker ook aan te raden om je kennis van het Engels uit te breiden, maar het is minstens zo belangrijk om je Engels in de praktijk te brengen en te blijven oefenen. Als je dit niet doet heb je wel een uitgebreide passieve kennis van het Engels, maar wat heb je daar aan als je het niet kan toepassen?

Met meer gemak Engels spreken? Zo doe je dat! (Spoiler: je hoeft niet terug de schoolbanken in.)

Engels in de praktijk

Van passief naar actief

Professionals met passieve kennis kunnen prima in het Engels lezen en ze doen dit ook regelmatig. Ze lezen tijdschriften en zelfs boeken in het Engels. Ze volgen Engelse series op tv en kijken regelmatig naar een Engelse film, maar… als ze zelf Engels moeten spreken of een mail in het Engels moeten schrijven slaan ze dicht.

Drempelvrees

Het wil niet zeggen dat ze dit niet kunnen, ze hebben genoeg kennis in huis. Ze werken misschien wel bij een internationaal bedrijf, maar het is net alsof ze de drempel niet over durven of kunnen. Ze hebben veel passieve kennis, maar kunnen deze kennis alleen niet of slecht actief toepassen.

Herken jij dit? Sterker nog, gaat dit over jou? Wat kun JIJ dan doen om jouw kennis te activeren?

Are you ready for take-off?

Het allerbelangrijkste is dat je ‘uit je hoofd’ gaat. Je moet weg stappen van het vertalen wat je in het Nederlands zou zeggen. Dit kun je doen door:

 • Hardop tegen jezelf te praten. In de auto, in bed, in bad, waar dan ook. Praat hardop tegen jezelf. Elke dag. Over wat je gaat doen, waar je bent geweest, wat je moet zeggen tijdens een volgende vergadering. Het maakt niet uit. Niet te veel nadenken maar gewoon doen. (Ik geef toe, het is even wennen.)
 • Hardop mee te praten met een film of tv serie. Beantwoord de vragen die worden gesteld. Zeg dingen na. Beschrijf wat je ziet gebeuren.
 • Met je partner, collega, kinderen of vriend(in) af te spreken dat je vanaf nu alleen nog maar in het Engels zult sms-en, of elke ochtend Engels spreekt, of elke week één keer in het Engels belt.
 • Mee te zingen met Engelstalige muziek (als je dit niet al doet 🙂
 • Op zoek te gaan naar een language buddy, gebruik de #dtv hastag op Twitter of doe een oproep via Facebook.
 • Elke dag een stukje in het Engels te schrijven, gewoon over een willekeurig onderwerp. Als je maar niet nadenkt, maar gewoon schrijft of typt. Het gaat erom dat je weg komt van ‘het vertalen.’

 
Doet dit regelmatig en ik beloof… binnen no time zul je merken dat je je kennis van het Engels veel beter paraat hebt.

Wat doe jij om je Engels in de praktijk paraat te hebben? Heb je nog een goede tip voor ons?

🚀 Hoe kun je jouw zakelijk Engels SNEL professionaliseren?

Let us help! Wij leren je graag hoe je beter in het Engels kunt communiceren. Met meer gemak, impact en zelfvertrouwen. Wil je weten hoe? Neem dan snel een kijkje bij ons praktijkgerichte aanbod. Volg de link naar alle: zakelijk Engels trainingen. Of maak direct een – vrijblijvende – afspraak door hier te klikken.

Reacties (10)

 1. Anneke, heel goed dit artikel, lekker praktisch!

  Een paar aanvullingen uit mijn eigen praktijk:
  1) als je mediteert, gebruik dan regelmatig Engelstalige geleide meditaties
  2) zoek video’s op over jouw vakgebied van Engelstalige spreker – beluister die, en let op de Engelse terminologie
  3) gebruik je affirmaties? Zoek een aantal op in het Engels
  4) neem een video op van 1-3 minuten over jouw vakgebied waarin je iets uitlegt over jouw vak.

 2. Inderdaad heel praktisch, zoals Saskia al zegt.
  Lezen in het Engels is evident, maar spreken doe ik niet zo vaak. Met mijn kinderen zou het fijn zijn; zij leren op school Engels, maar zijn er vooral via film en internet erg mee bezig. Ik denk dat ze dat nog leuk gaan vinden om een dag per week thuis Engels te spreken.

 3. Hi Anneke, heel herkenbaar allemaal wat je schrijft. Mijn Engels is goed op orde, maar zodra ik discussies moet voeren, wil ik nog wel met mijn mond vol tanden staan. Dan komt het er gewoon niet uit. Dank je voor je tips! Ik ga ze zeker toepassen! Hartelijke groet, Marielle

 4. Zo herkenbaar. Een jaar geleden rende ik weg voor mijn Engelstalige blogs. Uitstel en nog meer uitstel. Nu schrijf ik iedere week zonder problemen een Engelse 1000 woorden blog. Doen doen doen. Het is wellicht niet perfect, maar al zo veel beter dan een half jaar geleden. De volgende stap is Engelstalige videos opnemen. Daar voel ik nog wel veel weerstand. Ik ga eerst met teleprompter testen.
  Nog een tip. Lees je Engelstalige boeken hardop.

  • Bedankt voor je reactie, Bastiaan en je tip! Wat vaak helpt bij het opnemen van video’s is eerst oefenen door het op te nemen met je telefoon of tablet, dan merk je ook precies wanneer je hapert. Succes!

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *