internationaal sollicitatiegesprek

Are you hiring?

Er zijn eerder al een aantal artikelen verschenen op deze website over wat je kunt verwachten bij een internationaal sollicitatiegesprek. Maar wat als jij nu zelf internationale kandidaten moet interviewen voor een positie binnen jouw bedrijf? Je hebt dit vast al vaak zat in het Nederlands moeten doen, maar in het Engels? Dat is weer een heel ander verhaal en daar gaan we in dit artikel uitgebreid aandacht aan besteden.

Met meer gemak Engels spreken? Zo doe je dat! (Spoiler: je hoeft niet terug de schoolbanken in.)

Internationaal sollicitatiegesprek afnemen

Weet wat je wilt en bereid je voor

Voordat je op zoek kunt gaan naar de perfecte internationale kandidaat, is het net zoals voor een Nederlands gesprek belangrijk dat je weet waarnaar je op zoek bent. Welke vaardigheden, kennis en persoonlijke eigenschappen zijn nodig voor de internationale functie en passen bij het bedrijf? Wat maakt iemand succesvol binnen deze positie en wat niet? Aan de hand van dit lijstje ga je ook de internationale kandidaten vergelijken. Lees het cv goed door want de opbouw en termen kunnen anders zijn dan een Nederlands cv. Uiteraard kijk je of er positieve of negatieve punten naar voren komen, maar kijk ook rond op LinkedIn of Google wat je kunt ontdekken over de kandidaat. Vergeet ook niet hierover aantekeningen te maken voor tijdens het interview!

Introductie

Ook bij een internationale kandidaat is het belangrijk om duidelijk en geruststellend over te komen. Stel een aantal algemene vragen om de kandidaat gerust te stellen, maar zorg ervoor dat het geen discriminerende vragen zijn over het wel of niet hebben van kinderen, religie, etc. Let hierbij ook op zaken die voor andere nationaliteiten wel als beledigend ervaren worden en voor Nederlanders niet. Leg ook de sollicitatieprocedure uit. Voorbeeldvraag:
– How did you come about applying for this position?

Questions, questions, questions

Zoals je uit ervaring weet is het belangrijkste deel het stellen van vragen waarvan de antwoorden laten zien of de kandidaat aan jouw lijstje voldoet. Om te zorgen dat dit ook in het Engels vlot verloopt, heb ik een aantal voorbeelden voor je op een rijtje gezet:
– Pitch our company to me as if I would be a prospective customer.
– Tell me about the largest project you worked on at [company name].
– What were some of the best and worst relationships with the people you’ve worked with?
– What did you do to achieve difficult goals? Walk me through the process you went through.
– Describe the last crisis you faced and how you managed it.
– Tell me about the hardest / biggest decision you’ve had to make this year? Why was it so difficult / big?
– Which project or task would you consider your most significant accomplishment to date? How did you manage it, what was the biggest mistake you made and why was the project successful?
– Explain to me what your definition of hard work is.
– How much direction, structure and feedback do you need or prefer to work – efficiently?
– When was the last time you broke the rules and why?

Follow-up questions
Ben je niet tevreden met een antwoord of heb je meer informatie nodig? Vraag dan door. Bijvoorbeeld met deze vragen:
– Could you elaborate on that?
– Why do you feel that’s the best way to resolve this issue?
– Do you have any more ideas (about this)?

Situatie vraag

Om goed te kunnen testen of iemand geschikt is voor de functie kun je ook situaties voorleggen die de kandidaat moet oplossen. Neem een aantal voorbeelden uit de praktijk en vraag hoe de kandidaat deze zou aanpakken en welke stappen ze ondernemen. Bijvoorbeeld:
If you were a manager here at [company name] and one of your employees told you that he or she thinks another employee is stealing from the company, what would you do?
– What are your options?
– What are your next steps?

Afsluiting

Geef de kandidaat aan het einde voldoende tijd om zelf met vragen te komen. Dit is belangrijk omdat de internationale kandidaten mogelijk niet het Engels als moedertaal hebben en ook even moet nadenken over welke zaken ze nog willen weten. Vertel verder wanneer en hoe het bedrijf contact opneemt zodat hierover geen onduidelijkheden ontstaan en sluit af.
– Thank you for your application / thank you for coming in, we’ll send you an e-mail at the end of next week.

Wat zijn jouw ervaringen? Heb jij wel eens een internationaal sollicitatiegesprek moeten leiden? Waarin verschilde het met een Nederlands gesprek? Let us know!

📅 Wil je een Engels sollicitatiegesprek voorbereiden met een professional?

Dat kan! Speciaal hiervoor is de Bite Size Boost, een kort traject van 4 uur om je klaar te stomen voor dat ene belangrijk doel. Volledig ingezoomd op dat wat jij nu nodig hebt. Vol erin en snel resultaat. Klik hier voor meer info of om je meteen aan te melden voor een Bite Size Boost.

Reacties (8)

 1. Hoi Anneke, ik heb nog nooit een sollicitatiegesprek afgenomen in het Engels. Ik kan me zeker voorstellen dat dit anders gaat zijn dan in het Nederlands. Allereerst zou ik veel beleefder spreken, dus met meer ‘please’ en “would you like” en minder direct dan in het Nederlands.

 2. Hoi Anneke, ik werk eigenlijk mijn hele carrière al internationaal en een belangrijke tip die ik verder mee kan geven is je te verdiepen in de cultuur maar ook normen en waarden. Wees vooral jezelf en focus op je uiteindelijke doel en zorg dat je de juiste kandidaat vindt. Luister vooral en praat zelf niet te veel, kostbare tijd gaat dan verloren…. Leuk artikel!

 3. Hoi Anneke,
  Ja, ik heb wel eens internationale sollicitatiegesprekken gevoerd en om mensen even te laten landen en om het ijs te breken, helpt het om even kort over het land van de andere persoon te praten. Misschien ben je er op vakantie geweest of weet je er op een andere manier iets over. Daarna verloopt zo’n gesprek een stuk soepeler.

 4. Hi,

  Ooit eens ja. Lang geleden. Wat niet zo soepel ging. En dat kwam ook omdat Engels zijn moedertaal niet was. Dus dan kan je toch minder ingaan op de details. Heb hem ook niet aangenomen..

  Heel waardevol blog trouwens, dank voor je tips!
  Marielle

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *