black-out in het Engels

Als je vastloopt in het Engels…

Een black-out in het Engels tijdens een presentatie, overgaan op Nederlands omdat je de Engelse woorden niet meer kunt vinden of de meest kromme zinnen produceren omdat je in paniek bent: we’ve all been there.

3 successtrategieën om je zakelijk Engels een boost te geven

Echt? Ja zeker. Want hoe optimistisch we hier altijd zijn over het gebruik van Engels en hoe hard we ook proberen je te helpen je Engels te verbeteren: je kunt niet altijd 6 gooien en dat weten wij ook. Soms lukt het niet en kan dat ertoe leiden dat je vastloopt in het Engels.

Dan heb je geen idee wat je moet zeggen, staat de tijd stil of raak je verstrikt in je woorden. Misschien kreeg je een vraag die je niet begreep, had je niet verwacht in het Engels te moeten praten of is je hoofd ineens leeg. En ook dat hoort er bij, hoe vaak jij ook op podia staat, voor groepen spreekt of de Engelse taal gebruikt.

Toch willen we proberen om je een zetje in de juiste richting te geven als je vastloopt in het Engels. Want ook deze situaties gebeuren en kunnen je ontzettend laten balen. Daarom gaan we je met een aantal strategieën door deze situaties heen te helpen. Met deze tips kun je frustraties wegnemen of over je angst heen komen, omdat ze je helpen eenvoudig het gesprek door te zetten.

What to do bij een black-out in het Engels

Strategie 1. Tijd rekken!

Dit doe je door iets te zeggen wat jou extra tijd geeft om na te denken. Iedereen raakt wel eens een woord kwijt of vergeet wat hij of zij wilt zeggen. Dit zijn zes hele natuurlijke manieren om zoiets te zeggen:

Mmm… I’m not sure. Give me a second to think about it.
Let me think about that for a moment.
Uhm… I lost my train of thought. One moment.
I forgot what I wanted to say. I’m so sorry. Hopefully it will come back to me in a moment.
You know, I never thought about that. Let me think about it.
The word is on the tip of my tongue but I just can’t find it now!

Strategie 2. Beantwoord een vraag met een vraag

Krijg je een vraag en heb je geen idee hoe je die beantwoorden? Als je vastloopt in het Engels kun je heel makkelijk de bal terugkaatsen naar de ander door een wedervraag te stellen. Dus stel je voor dat je vastloopt, je nerveus voelt of stamelend probeert een antwoord te formuleren, zeg dan:

I’m not sure. What about you? What do you think?

Hierdoor begint de andere persoon te praten en kun jij nadenken over wat je wilt zeggen. En wordt er een persoonlijke vraag gesteld, zoals een vraag naar je baan of opleiding die je niet kunt beantwoorden met “I’m not sure”? Dan kun je zeggen:

Give me a moment to think about how to explain that in English. And, while I think, tell me about your education.

Strategie 3. Let it go!

Komt het woord niet in je hoofd op als je ? Blijft je black-out langer hangen dan je dacht? Dat overkomt de beste, schiet niet in de stress! Zeg gewoon: I’m sorry, it doesn’t come back to me. Let’s continue en ga door naar het volgende onderwerp. Het voelt vaak vervelend als het niet lukt om iets te zeggen, maar het overkomt iedereen en je luisteraar zal het een stuk minder erg vinden dan jij.

Strategie 4. Get confident

Stress en paniek worden vaak veroorzaakt door onzekerheid of onwetendheid, en zo kunnen ook black-outs veroorzaakt worden door onzekerheid in de taal of onwetendheid over de taal. Hoe je dit oplost? Met deze strategie pak je het probleem bij de oorzaak aan in plaats van een bestrijding van de verschijnselen.

Dit doe je kun door je te verdiepen in de taal en ermee vertrouwd te raken. Word bekend met het Engels, begrijp de taal en probeer ervoor te zorgen dat jij je erin thuis gaat voelen. Probeer één van onze trainingen voor begeleiding of bestel één van onze tools om zelf met je Engels aan de slag te gaan.

Nu heb je een aantal strategieën om het gesprek voort te zetten als je vastloopt in het Engels, en om onzekerheid en onwetendheid rondom de Engelse taal weg te nemen.

Welke strategie ga jij toepassen?

📢 Jouw woordenschat zakelijk Engels vergroten?

Dat kan op een eenvoudige manier met de audiotraining: Improve Your Vocabulary. Een done-for-you training om in 10 minuten per dag jouw zakelijke woordenschat uit te breiden. Voor een professioneel, genuanceerd en gevarieerd vocabulaire. Precies wat jij nodig hebt! Klik hier voor alle info over deze audiotraining. Je zakelijk Engelse woordenschat vergroten was nog nooit zo makkelijk!

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *