Engelse spelling

11 simpele trucjes om je Engelse spelling te verbeteren

Behalve handige trucjes die je kunt gebruiken om je spelling te checken zijn er ook enkele spellingsregels. Als jij die paar regels kent, zal de juiste Engelse spelling van een hele hoop woorden je een stuk makkelijker afgaan. In dit artikel lees je 11 snelle trucs die jou helpen je Engelse spelling te verbeteren.

Zelf aan de slag om je zakelijk Engels te verbeteren?

Een tiptop Engelse spelling

1. Lees Engelse teksten!

Of dit nou boeken, magazines of recepten zijn. Een woord spellen is eigenlijk het woord voor je zien. Daarbij helpt het enorm als je het woord al vaker hebt zien staan. In de praktijk is het overgaan op lezen van Engelse teksten echt niet moeilijk: download een Engelse nieuws-app of verander de taal van de ondertiteling op Netflix naar Engels.

2. Schrijf nieuwe woorden op

Ook op deze manier zie je het woord voor je. Als je een woord hebt opgeschreven in de juiste spelling, onthoud je het langer. Als je vervolgens het woord moet gebruiken en twijfelt over de spelling, helpt het om verschillende spellingsmanieren op te schrijven. Je hersenen kunnen dan vaak de juiste manier herkennen omdat je het woord al eerder hebt opgeschreven.

3. Gebruik Post-its voor je meest gemaakte fouten

Iedereen heeft ze wel: woorden waarbij je altijd over de Engelse spelling na moet denken. Schrijf deze woorden op post-its en plak ze op je bureau. Daardoor zie je telkens de juiste spelling van de woorden, en dat zal je helpen om deze te onthouden.

4. Ken de veelgemaakte spelfouten!

In dit artikel lees je een lijst van de meest gemaakte spelfouten. Sla het artikel op of print het uit, zodat je een volgende zakelijke tekst kunt checken op deze fouten.

5. Y → IES

Als je een woorden in meervoud wilt zetten of de derde persoon enkelvoud moet vormen, zet je vaak een ‘s’ achter een woord. Als een woord eindigt op een klinker + y, kun je gewoon ‘s’ toevoegen (play → plays). Maar als het Engelse woord eindigt op een medeklinker + y, wordt het meervoud gevormd door ‘ies’. Let maar op:
responsibility → responsibilities
company → companies
try → tries

6. De ie-ei regel

Een bekend ezelsbruggetje voor het gebruik van ie en ei in de Engelse spelling is de volgende: Use I before E, except after C, when A or I is the sound, it’s the other way round.

De I staat dus vaak voor de E (believe, piece), behalve in 2 gevallen: Na de c (receive), of als de klank de Engelse A (neighbour, sleigh) of I (height, freight) heeft. Deze regel gaat helaas niet altijd op (bijvoorbeeld bij weird), dus bij twijfel is het handig om een woordenboek gebruiken.

7. Ken het juiste gebruik van de apostrof

De apostrof is misschien wel één van de moeilijkste onderdelen van de Engelse spelling. In dit artikel vind je een checklist waarin je vindt wanneer je de apostrof nou wel of niet gebruikt. Ook hierbij geldt: sla het lijstje op of print het uit!

8. Onthoud het verschil in Engelse spelling tussen Brits en Amerikaans

Vaak maakt het niet veel uit welke vorm je gebruikt, behalve als het bedrijf waar je werkt een voorkeur heeft, of als je een Britse of Amerikaanse klant hebt. Het lijstje met de meest voorkomende verschillen vind je hier.

9. De Q wordt altijd gevolgd door een U

Dit is een simpele regel die toepasbaar is op alle Engelse woorden. Voorbeelden zijn queen, quite of frequent.

10. Y → I

Als een woord eindigt op medeklinker + y, verandert de y in een ‘i’ als je achtervoegsels als –ful, -er, -ly of –est toevoegt:
plenty → plentiful
happy → happily
ready → readiest

11. Ful + ly

Als een woord eindigt op –ful, gebruik je ‘ly’ om er een bijwoord van te maken:
truthful → truthfully
thankful → thankfully
harmful → harmfully

Met welke onderdelen van de Engelse spelling heb jij moeite? Laat het weten in de reacties en wie weet kan ik je helpen!

⭐️ Nooit meer nadenken over een goede Engelse zin?

Met de online training Improve Your Grammar kun je zelf aan de slag om je grammatica op orde te krijgen. Vervoegingen, werkwoordstijden en woordvolgorde. Zo fijn om deze kennis paraat te hebben. Klik hier voor alle info over deze praktische en duidelijk opgezette online training. Een goede basis is goud!

Reacties (2)

Reactie of vraag? Dat kan hieronder.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *